Piga

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 12:22 16 maig 2020 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - ' menuda ' a ' chicoteta ')
Anar a la navegació Anar a la busca
Pigues

La piga és una taca chicoteta que ix en la pell del cos de les persones. També cridada efélide (del grec ephēlid- "gra, piga")

La piga és una taca chicoteta de color marró clar de melanina que apareix sobre la pell exposta al sol, a la que enfosquix, al contrari de lo que ocorre en el lentigo simple. Generalment s'usa en plural "efélides". El terme coloquial és "pigues".

La predisposició a tindre pigues és genètica, i està relacionada en la presència de la variant del gen receptor del melanocortin-1 MC1R. L'aparició de pigues està causada pel mateix procés que el sol produïx en la bronzejada, encara que la distribució de la melanina no és la mateixa. La major part de les persones que tenen pigues són de pell blanca i cabell clar, especialment aquelles que varen nàixer roges, o siga, en el pel apanollat.

Les pigues es troben de manera predominant en la cara, encara que poden aparéixer en qualsevol part de la pell exposta al sol com en els muscles, braços, esquena i el pit. Les pigues són rares en els bebés i més comuns en els chiquets entre 5 i 15 anys, i fins i tot fins als 20. Són menys freqüents en adults.

En l'exposició al sol, les pigues tornaran a aparéixer si s'han alterat en cremes o en làsers, no obstant, tendixen a desaparéixer en el pas del temps. Les pigues no són un desorde en la pell. Les persones en predisposició a les pigues poden ser especialment susceptibles a les cremades solars i al càncer de pell, i per lo tant deuen prendre mides especials per a protegir-se del sol.

Enllaços externs