Museu del Taulellet "Manolo Safont"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Museu del Taulellet "Manolo Safont" d'Onda, en la comarca de la Plana Baixa, és la nova sèu inaugurada en l'any 2004 per a albergar l'antic Museu de la Ceràmica existent des de 1968. Està dedicat a la ceràmica d'aplicació arquitectònica i conserva més de vint mil peces que van des de la rajoleria clàssica fins a l'actualitat. Reunix les coleccions de ceràmiques procedents de cantereries i indústries ceràmiques de la localitat dels sigles XIX i XX, en un interessant capítul de rajoleria huitcentista i modernista.​ El museu també alberga coleccions de màquines, ferramentes i archius documentals (dibuixos, catàlecs, fotografies,...) relacionats en la fabricació, el disseny i la comercialisació de les rajoletes o els taulellets.

Història

Durant el transcurs del sigle XIX les fàbriques d'Onda varen elaborar indistintament rajoletes i peces de forma; d'estes últimes produccions es conserva una important colecció d'escurades d'Onda i Ribesalbes. No obstant, s'ha produït un paulatí abandó en la fabricació d'estes últimes a favor de les peces planes, per la gran demanda de taulellets en l'arquitectura a partir de la segona mitat del sigle XIX.

Pero és a partir de l'arquitectura modernista quan es produïx una verdadera eclosió de la producció, distribuïda entre les casi quaranta fàbriques obertes entre finals del sigle XIX i primer terç del sigle XX en Onda. Les demandes per part d'arquitectes com Antonio Gaudí, revitalisen els dissenys i les composicions, d'ahí que reunixca potser una de les millors coleccions de rajoletes modernistes. Part d'eixe material procedix de fàbrica "J. B. Segarra" Bernat, on va treballar el ceramiste Juan Bautista Alós. També s'ha recuperat una part de les peces realisades per l'Escola Provincial de Ceràmica d'Onda (1925-1938), que fon centre de formació per a jóvens ceramistes de tota la província.

Les instalacions inclouen aixina mateix coleccions d'objectes de valor etnològic (prensa, màquines, ferramentes,...) i archius documentals diversos (dibuixos, trepes, catàlecs, fotografies,..) relacionats en el procés de fabricació, disseny i comerç del taulellet o la rajoleta. En l'any 2004, es va inaugurar una nova sèu dissenyada pels arquitectes Elio Piñón i Albert Villaplana.

Vore també

Enllaços externs