Hiyaz

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 09:00 4 oct 2016 per Chabi (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|250px|Hiyaz actual. El '''Hiyaz''' (en àrap: الحجاز ''Al-Ḩiŷaz'') és una regió històrica del...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El Hiyaz (en àrap: الحجاز Al-Ḩiŷaz) és una regió històrica del noroest de la Península d'Aràbia, pertanyent a Aràbia Saudita des de 1932. El seu nom pot trobar-se transcrit com Heyaz, Hejaz, Hijaz, Hedjaz, etc. La seua ciutat principal és Yidda, pero les seues poblacions més conegudes són Medina i la Meca.

Història

Escut d'armes del Regne de *Hiyaz.

Bandera del Regne de *Hiyaz. A lo llarc de la major part de la seua història, el *Hiyaz ha segut controlat per les potències regionals de cada moment: Egipte primer i el Imperi otomà despuix, i va tindre com a #gobernant local al *jerife de la #Meca.

Va tindre una independència efímera despuix de la Primera Guerra Mundial, quan l'alçament conegut com Rebelió Àrap (en el que va participar Lawrence d'Aràbia) va expulsar al poder otomà. El país, que va proclamar la seua independència en 1916, va quedar llavors baix la *égida de la dinastia *hachemí, el cap de la qual, *Husayn *ibn *Alí, governava La #Meca en el títul de *jerife de la #Meca.

En 1924 el *Hiyaz va ser ocupat pel clan dels *Banu *Saúd, regentes del veí territori de *Nechd, en Aràbia central. Els *hachemíes varen ser desestajats del poder i el *Hiyaz anexionat al *Nechd per a formar el nou Estat de Aràbia Saudita en 1932.

Els *hachemíes varen ser colocats pel Regne Unit en els trons de Iraq i la recent creada Jordània.