Logo de Telecinco

Telecinco, conegut en els seus orígens com a Tele 5 (T5), és un canal de televisió espanyol en obert de caràcter privat, operat per Mediaset España Comunicación. La seua sèu central es troba ubicada en el barri madrileny de Fuencarral,7​ en lo que antigament varen ser els Estudis Roma.

La cadena es va formar el 10 de març de 1989 i al mateix temps va començar les seues transmissions de prova. Més tart, l'any següent, el 3 de març de 1990, va obrir les seues transmissions en una gala inaugural. Un dia despuix va començar la seua programació regular i es va convertir en la segona cadena privada en transmetre per a tota Espanya. A raïl del seu llançament, es va convertir en l'emissora comercial en més quota de pantalla i la segona, per darrere de Televisió Espanyola (TVE), en el rànquing general. Sobre la seua image corporativa, a lo llarc de la seua història, Telecinco ha contat en distintes marques i identificatius. A pesar de que el canal va començar a emetre baix el nom Tele 5, no va ser fins a l'any 1997, quan es va fer una major émfasis en l'estructura corporativa i varen adoptar la seua denominació actual.

A partir dels anys 2000 i baix la gestió de Paolo Vasile, la programació del canal va girar entorn a la telerrealitat i prensa rosa. Des de llavors, Telecinco va obtindre una mala image per part de la societat que a pesar de l'audiència i popularitat dels seus formats, la varen situar com una de les televisions més criticades per l'emissió de la nomenada «telefem» i la segona que més voltes va vulnerar el Còdic d'Autorregulació sobre Continguts Televisius i Infància. A raïl d'estos programes, el primer canal de Mediaset va rebre vàries condenes judicials pels seus espais acusats de vulgaritat argumental i falta de decència, mentres que, a mitan de l'any 2008, fon Telecinco el que va interpondre vàries demandes contra empreses que varen utilisar la seua image per a la difusió dels seus continguts en atres mijos.

Durant els anys 2004 a 2008 fon líder d'audiència en Espanya, pero La 1 (TVE) la va superar fins a l'any 2011. En 2012 va ocupar novament el primer lloc de recepció.

Des de giner de 2011, el grup de comunicació Mediaset Espanya Comunicació va passar a gestionar un total de sis canals de televisió en obert —Cuatro, Factoria de Ficció, Boing, Divinity i Energy— d'acort en el proyecte de fusió entre dita societat i Grup PRISA, en decembre de 2009. En esta unió d'empreses, Mediaset es va convertir en la major companyia audiovisual del país per quota d'audiència. En abril de 2016 s'anuncia Be Mad, sent un total de sèt canals de televisió en obert gestionades per Mediaset Espanya Comunicació.

Enllaços externsEditar