Ramón Pelegero Sanchis "Raimon"
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Cantant
Naiximent: 2 de decembre de 1940
Lloc de naiximent: Xàtiva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Ramón Pelegero Sanchis, més conegut pel seu nom artístic de Raimon (Xàtiva, 2 de decembre de 1940), és un cantautor valencià d'ideologia pancatalanista.

Raimon diu que és un cantant en llengua catalana, fon un dels màxims exponents del moviment de la Nova Cançó i un dels artistes veterans més reconeguts. En l'any 2014 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Raimon se definix com "un català de Xàtiva".

En febrer de l'any 2015, Raimon donà el seu fondo audiovisual, de 176 gravacions, a la Filmoteca de Catalunya.

Una de les cançons més conegudes d'ell és la titulada "Al vent". Raimón es va despedir de la cançó el dia 17 de decembre de l'any 2016 en una actuació que feu en el Palau de la Música de Valéncia.

Premis i guardonsEditar

L'Universitat Jaume I de Castelló (UJI), en la celebració del seu 25 aniversari en l'any 2016, li concedí al cantant valencià d'ideologia pancatalanista, Raimon, la Medalla de l'Universitat:

... Raimon asistirá al acto académico celebrado con motivo del XXV aniversario de la UJI para recoger la Medalla de la Universitat Jaume I. Con esta distinción, la UJI quiere reconocer la contribución de Raimon como una figura histórica e indiscutible del movimiento conocido como « La nova cançó », así como su coraje incansable y su trayectoria histórica desde la vertiente artística y humana que ha contribuido tanto a la cultura de los valencianos como a la universal. El acuerdo del Consejo de Gobierno que aprobó la concesión de la Medalla de la UJI a Raimon destaca también el componente ético y artístico que ha marcado los trabajos del cantante y poeta.
(Castellón Información, 22.2.2016)

Notícies en prensaEditar

Los països catalans no existen, eso era un desiderátum de Fuster. El catalán y el valenciano son la misma lengua.
Entrevista a Raimon (Las Provincias, 15.12.2024)

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar