Pilota
Una pilota és una bola de carn picada, generalment de res i a voltes de peixcat mesclada en ous i diversos condiments, tals com jolivert, comino, etcétera; encara que també hi ha una variable vegetariana feta a pur de seitán. La pilota és tan popular en les diferents gastronomies i té tantes receptes que resulta ser un hiperònim sobre un aliment.
HistòriaEditar
La paraula pilota és terme procedent del àrap al-bunduqa, ‘la bola’. Els àraps varen ensenyar als europeus a preparar este guis de boles de carn. L'historiador granadí Luis del Marbre documenta el terme en el seu Descripció general d'Àfrica (1573): «Venen fideus, almojábanas i pilotes fetes de carn picada en espècies i fregides en oli». El diccionari oficial de la llengua espanyola dona entrada tant a albóndiga com a almóndiga, encara que esta última forma es considera d'us vulgar, recomanant-se la forma original.
Gastronomies del mónEditar
AmèricaEditar
- En Argentina, es preparen de tres modos distints molt similars a la forma espanyola: bollir (para açò generalment es rebocen en farina refinada de blat). Fregides: es fan en carn de vaca picada i un reboce semblant al de les milanesas: en ou, all, jolivert i pa *rallado. Despuix de fregir-les llaugerament, es terminen de còure en una salsa feta tradicionalment a pur de un sofregit de ceba, rodanches de ceba, farina, va vindre blanc i espècies; fregides (para açò se solen reboçar en pa rallado) i; cuites al forn. Se servixen generalment com a primer plat durant els hiverns i autumnes en salsa, papes (creïlles), arròs i carn vacuna.
- En Bolívia li les menja en salsa de ají, fideus o arròs, i dos papes cuites.
- En Brasil, les pilotes es diuen almôndegas i se servixen generalment en *espagueti.
- En Chile són boles de carn mòlta en pa rallado, ou i jolivert que es couen en un caldo de carn al que despuix se li agrega arròs i se servix calent. També se servix en una sopa nomenada caçola de pilotes.
- En Estats Units, les pilotes se servixen comunament en espagueti tal i com en spaghetti and meatballs, un plat fonamental en la cuina italo-nortamericana. Són per regla general de molt gran tamany.
- En Colòmbia se servixen en frijoles, llentilles, sopes de verdures o arròs i en el sancocho.
- En Mèxic es preparen alternativament en carn mòlta de res o porc, en farcidura d'ou cuit, i generalment cuinades en caldo de tomata i varis tipos de pimentons picantes (Chile), i s'acompanyen d'arròs cuit i frijoles. Es menja en tortilles de massa de dacsa nixtamalissat (curat en calç).Una atra variant és carn de res mesclada en arròs i yerbabuena, i es posen a còure en un caldo a pur de tomata,ceba,celiandre i all mòlts.
- En la República Dominicana i Panamà, es preparen en forma redona, en pa rallado, espècies i vegetals.
- En Veneçuela es fan de carn mòlta de res condimentada, llaugerament sagellades en una paella per a despuix terminar-les de cuinar en un sofregit a pur de tomata, ceba, all, pimentón i ají dolç finament picats fins a crear una salsa, per últim se servixen acompanyades d'arròs blanc, banana madura rostida o fregit en gallets, ensalada i formage blanc fresca. Ocasionalment se servixen en espagueti.
ÀsiaEditar
- En China les pilotes es fan de porc i generalment es couen al vapor, es bullen, es mengen crues o en adició de salsa de soja. Poden tindre un tamany que va des de 5 cm de diàmetro fins a 10 cm. Les pilotes cuites al vapor planes es denominen el cap del lleó. Les varietats més menudes s'utilisen en sopas.
- En Filipines, les pilotes freqüentment se servixen en una sopa en bijon, all torrat, carabassa i chicharrones. Les pilotes es diuen mga bola-bola en els idiomes locals.
- En Indonèsia, a les pilotes es diu bakso i se servixen generalment en un tassó junt en una sopa, en els tallarins, en formage de soja, ous, siomay, o carn fregida.
- En Japó s'ampren com un filet d'hamburguesa els ingredients de la qual són molt similars al hanbāgu.
- En Turquia hi ha més de 80 tipos de pilotes (köfte), tenen moltes variants regionals.
Vore tambéEditar
Enllaços externsEditar
Plantilla:Commonscat Meatballs
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Albóndiga de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.