Grans personatges grecs:
Primer rengle: Homer    Leònides I    Pericles    Heròdot    Hipòcrates
Segon rengle: Sòcrates    Plató    Aristòtil    Alexandre Magne    Arquímedes
Tercer rengle: Hipàtia    Basili II de Bizanci    Aleix I Comnè    Georgios Gemistos Plethon    El Greco
Quart rengle: Rigas Feraios    Theodoros Kolokotronis    Laskarina Bouboulina    Georgios Karaiskakis    Ioannis Kapodistrias  
Cinquè rengle: Elefthèrios Venizelos    Konstantinos Kavafis    Georgios Papanikolaou    Arquebisbe Makàrios    Pyrros Dimas

Els grecs, també nomenats helens (en grec, Έλληνες), són una nació i un grup ètnic natiu de Grècia, Chipre i algunes atres regions de l'entorn del mar Egeu. També constituïxen una diàspora significativa, en comunitats gregues establetes arreu del món.

En l'antiguetat, els grecs s'organisaven políticament en ciutats estat, i allí es va originar el concepte de democràcia. S'han establit colònies i comunitats gregues a lo llarc de l'història en molts racons del Mediterràneu, encara que el gruix de la nació s'ha centrat sempre al voltant del mar Egeu, a on es parla la llengua grega des de l'Antiga Grècia. En el sigle IV aC, l'expansió territorial més important dels grecs va portar l'helenisme fins a Àsia Central i l'Índia, i despuix de la caiguda de l'Imperi Romà, Bizanci va fer perdurar la cultura grega en el Mediterràneu oriental fins al amy 1453. Baix l'Imperi Otomà i fins a l'inici del sigle XX, els grecs es trobaven instalats uniformement entre l'actual Grècia, la costa occidental d'Anatòlia, el Mar Negre, Egipte, Chipre i Costantinoble; en general, estes regions coincidixen en les fronteres de l'Imperi Bizantí al final del sigle XI, i també en la zona de colonisació grega en l'Antiguetat en el Mediterràneu oriental.

En acabant la Guerra Greco-Turca (1919-1922), un massiu intercanvi de poblacions entre Grècia i Turquia (1923) va deixar quasi tota la població ètnicament grega confinada dins de les noves fronteres de Grècia i Chipre (illa llavors integrada en l'Imperi britànic). La nova Grècia es constituïa a partir de 1822 com un estat nació típic de l'época, lliberat de l'Imperi Otomà. Atres poblacions menors de grecs ètnics es poden trobar actualment des del sur d'Itàlia i el sur d'Albània fins al Caucas, i també en les comunitats de la diàspora a molts atres països. Actualment, la majoria dels grecs pertanyen formalment a l'Iglésia ortodoxa Grega.

Es poden atribuir als grecs contribucions molt notables en diversos àmbits de la cultura universal a lo llarc de tota l'Història (les arts, la lliteratura, la filosofia, la política, la música, les matemàtiques, la ciència, l'arquitectura, la tecnologia, les exploracions, la cuina i el deport).

Enllaços externsEditar

Diàspora
Religió