10 869 bytes afegits
, 06:09 30 ago 2013
La '''història dels Països Baixos''' començà en la creació de les [[Províncies Unides]] o [[República de les Set Províncies Unides]], el nom en que es coneix la part septentrional dels [[Dèsset Províncies|Països Baixos]], a l'época de la [[Guerra de Successió Espanyola]].
== L'edat d'or ==
{{AP|Edat d'Or Holandesa}}
[[Image:Seven United Netherlands Janssonius 1658.jpg|thumb|left|250px|Mapa de les Set Províncies Unides, 1658]] Al [[segle XVIII]], entre l'any [[1579]] i el [[1795]], es van constituir república federal al voltant de la [[Unió d'Utrecht]] ([[1579]]), com un escissió independent de les [[Dèsset Províncies]]. Acceptada la seva independència per [[Espanya]] el [[1648]], les [[Províncies Unides]] se convertiren una de les més importants potències marítimes i econòmiques del [[segle XVII]]. Durant este periodo, conegut localment com l'[[Edat d'Or Holandesa|Edat d'Or]] o Segle d'Or els Països Baixos establiren colònies a diversos continents. Les set províncies eren d'[[comtat d'Holanda|Holanda]], [[comtat de Zelanda|Zelanda]], [[Gelderland]], [[Utrecht]] i [[Província de Frísia|Frísia]] i, des del [[1594]], també [[Groningen]] i [[Overijssel]]. A més, la [[República de les Set Províncies Unides]] va ocupar les [[Terres de la Generalitat]] davall dels ‘grans rius’ i la frontera en els Països Baixos del sud. També va establir al sud diverses ciutats fortificades per a protegir-se contra [[Espanya]] i [[Àustria]].
En el pas dels segles acabaren donant lloc als actuals '''[[Països Baixos]]'''. Van ser objecte de numeroses disputes europees, encapçalades per les monarquies borbòniques i austríaques, fins que l'any [[1648]], la [[Pau de Westfàlia|Pau de Münster]] els lliberà del domini castellà.
== Anexió a França ==
El [[19 de giner]] de [[1795]], un dia després que l'[[stadhouder]] [[Guillem V d'Orange-Nassau]] fugí a Anglaterra, fon proclamada la ''Bataafse Republiek'' ([[República Batava]]), portant els Països Baixos a un [[centralisme|estat unitari]]. De 1795 a 1806, la República Batava convertí els Països Baixos en una [[república]] seguint el model de la [[Primera República Francesa]].
De 1806 a 1810, el ''Koninkrijk Holland'' ([[Regne d'Holanda]]) fon establert per [[Napoleó Bonaparte]] com un regne titella governat pel seu germà, [[Louis Bonaparte|Louis Napoleó Bonaparte]], per tal de controlar els Països Baixos de forma més eficient. El nom de la província més destacada, [[Regne d'Holanda|Holanda]], fon escollida per representar el país al complet. El Regne d'Holanda comprenia l'àrea dels actuals Països Baixos, en l'excepció de Limburg i parts de Zelanda, que eren territoris francesos. El 1807, la prussiana [[Frísia Oriental]] i [[Jever]] foren afegides al regne. El 1809 no obstant, després de la invasió anglesa, Holanda va haver de cedir tots els seus territoris per sota del riu [[Rin]] a França.
El rei Louis Napoleon no acomplí les expectatives de Napoleó - intentà servir els interessos dels holandesos en lloc dels del seu germà - i va haver d'abdicar l'[[1 de juliol]] de [[1810]]. Fon succeït pel seu fill de cinc anys [[Napoleó Louis Bonaparte]]. Este regnà com a Louis II durant deu dies mentres l'emperador Napoleó Bonaparte ignorà l'ascens del seu jove nebot al tro. L'emperador envià un eixercit per invadir el país i dissolgué el Regne d'Holanda. Els Països Baixos se convertixen llavors part de l'Imperi Francés. Este periodo durà de 1810 a 1813, quan Napoleó fon derrotat a la [[batalla de Leipzig]].
== Regne Unit dels Països Baixos (1815-1839) ==
El [[1815]], , al [[Congrés de Viena]] després de la [[Guerres napoleòniques|desfeta]] de [[Napoleó]] a [[Batalla de Waterloo|Waterloo]], es va crear el [[Regne Unit dels Països Baixos]] en el seu estatus actual com a monarquia constitucional el durant el regnat de [[Guillem I dels Països Baixos|Guillem I]]. Este regne incloïa també el [[Luxemburc]], el [[Principat de Lieja]] i els [[Països Baixos austríacs]].
Bèlgica es rebelà i obtingué la seua independència el 1830 ([[revolució belga]]).
== Regne dels Països Baixos (1839-……) ==
Després del [[Tractat de Londres (1839)]], les fronteres definitives es van fixar i el nom de l'estat s'escorçà a '''Regne dels Països Baixos'''. En morir Guillem III el [[1890]] sense descendència masculina i accedir la reina Guillermina al poder, Luxemburc adoptà un rei diferent del dels Països Baixos per culpa de la [[llei sàlica]]. Esta llei impedí que [[Guillemina I dels Països Baixos]] se convertix en Gran Duquessa. Llavors, el tro de [[Luxemburc]] passà de la [[Casa d'Orange-Nassau]] a la [[Casa de Nassau-Weilburg]], una atra branca de la [[Casa de Nassau]].
[[Image:GezichtOpNieuwAmsterdam.jpg|thumb|left|[[Nova Àmsterdam]] el 1664, abans que fos canviada en els britànics per [[Surinam]]. Sota els britànics es convertí en la ciutat de [[Nova York]].]]
El major assentament holandés mar allà fon la Colònia del Cap. Fon creada per Jan van Riebeeck en nom de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals a [[Ciutat del Cap]] (en neerlandés Kaapstad) el 1652. El Príncep d'Orange consentí l'ocupació i control britànics de la Colònia del Cap el 1788. Els Països Baixos també posseïen atres colònies, pero els assentaments holandesos en estes territoris eren llimitats. Les més importants eren les de les [[Índies Orientals Neerlandeses]] (hui [[Indonèsia]]) i [[Surinam]] (Surinam fon intercanviat en els britànics per la ciutat de [[Nova Àmsterdam]], hui dia la ciutat de [[Nova York]]). Estes colònies foren en primer lloc administrades per la [[Companyia Holandesa de les Índies Orientals]] i la [[Companyia Holandesa de les Índies Orientals]], abdós empreses privades col·lectives. Tres segles més tart estes companyies van tenir problemes econòmics i en els territoris on elles operaven el control fon assumit pel govern neerlandés (el 1815 i 1791 respectivament). Llavors se convertiren oficialment colònies. Durant este periodo colonial els Països Baixos s'involucraren activament en el comerç d'esclaus.
Durant el segle XIX, els Països Baixos s'industrialisaren lentament, comparat en els seus països veïns, principalment a causa de la gran complexitat que significava modernisar les seues infraestructures, consistents en grans canals d'aigua i la gran confiança que la seua indústria tenia en l'energia del vent.
== El segle XX ==
A pesar de que els Països Baixos permaneixeran neutrals durant la [[I Guerra Mundial]], en realitat hi va tenir un paper destacat.<ref name="Abbenhuis, Maartje M 2006">Abbenhuis, Maartje M. The Art of Staying Neutral. Amsterdam: Amsterdam UP, 2006.</ref> [[Alfred von Schlieffen|El Comte Schlieffen]] havia planejat invadir els Països Baixos mentres avançava cap a França. Este pla fon canviat per Helmuth von Moltke el Jove en la intenció de mantindre la neutralitat holandesa. Esta fon essencial per la supervivència alemanya fins el bloqueig dels Estats Units i Gran Bretanya del 1916 quan la importació de bens a través dels Països Baixos ya no fon possible. No obstant, Holanda seguí neutral durant la comtesa, gràcies a la seua diplomàcia i la seua habilitat pel comerç.<ref name="Abbenhuis, Maartje M 2006"/>
[[Image:Rotterdam.jpg|right|thumb|[[Rotterdam]] després dels atacs aéreus alemanys el 1940.]]
Els Països Baixos intentaren també mantindre-se neutrals durant la [[Segona Guerra Mundial]]. No obstant, l'[[Alemanya nazi]] invadí els Països Baixos el 1940 durant la seua campanya de l'Europa Occidental i el país capitulà en només cinc dies. El regne com a tal, continuà la guerra des del seu imperi colonial i el govern continuà en el seu exili a [[Londres]].
Durant l'ocupació, al voltant de 100.000 judeus holandesos<ref>{{format ref}} http://www.westerbork.nl/site1.2/English/KAMP/k08.html</ref> foren portats a caps de concentració a [[Alemanya]], [[Polònia]] i [[Checoslovàquia]]. Quan estes camps foren lliberats, només 876 n'havien sobrevixcut.
El govern en l'exili va perdre el control de la seua més gran colònia, les [[Índies Orientals Neerlandeses]] (Indonèsia), a mans de l'[[Imperi Japonés]] el març de 1942. Un cop acabada la guerra, Indonèsia proclamà la seua independència, que assolí el 1949.
La família real dels Països Baixos es traslladà eventualment a [[Ottawa]] tot esperant el lliberament dels Països Baixos, i la princesa Margarita naixqué durant este exili canadenc. El 1944-45, l'eixercit canadenc fon el responsable de lliberar la major part dels Països Baixos de l'ocupació alemanya.
[[Image:Inpoldering Flevoland.gif|thumb|Els treballs de [[Zuiderzee]] es desenrollaren entre 1920 i 1975 i portaren a la creació d'una nova província. Esta fon creada el 1986 en el nom de [[Flevoland]].]]
Entre el [[31 de giner]] i [[1 de febrer]] de [[1953]] el país patí unes inundacions desastroses en trencar-se bona part dels [[dic]]s que protegien les províncies del sud-oest, cosa que ocasionà més de 1800 morts. La causa en fon un nivell del mar excepcionalment alt (2,5 a 3 m per sobre de l'habitual), explicat per una forta [[marea]] i [[sobreelevació per onage]]. Les conseqüències no només foren econòmiques sinó que afectaren també l'ordenació del territori (fou el detonant per a l'inici de les obres del [[Pla Delta]]) i fins i tot polítiques, amb acusacions contra el govern d'haver fet prevaldre la inversió militar per sobre de les infraestructures, a emmarcar en el context de [[Guerra Freda]] del moment.
Després de la guerra, l'economia holandesa prosperà, deixant arrere l'era de neutralitat i apropant-se als seus estats veïns. Els Països Baixos foren uns dels fundadors del [[Benelux]] ('''Be'''lgica, '''Ne'''therlands (Països Baixos) i '''Lux'''emburc), i fon un dels 12 fundadors de l'[[OTAN]] i un dels 6 fundadors de la [[Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer]], la qual evolucionà, a través de la [[Comunitat Econòmica Europea]], cap a la [[Unió Europea]]. Alhora que atres països que en són membres, adoptà l'[[euro]] el [[2001]], tot abandonant la seua anterior moneda, el [[florí]].
Als anys 60 i 70 el país vixqué una época de canvi cultural. Especialment els joves rebujaren les tradicionals llínies religioses i classistes i pressionaren a favor de nous canvis en matèria de drets de les dones, sexualitat, desarmament o temes mig-ambientals, que portaren a lliberalisar temes com la política de drogues, l'eutanàsia o els assunts relacionats en la homosexualitat.
== Vejau també ==
*[[Països Baixos]]
*[[Països Baixos (topònim)]]
*[[Tractat d'Utrecht]]
== Referències ==
{{Referències}}
[[Categoria:Història dels Països Baixos]]
[[Categoria:Països Baixos austríacs]]
[[Categoria:Països Baixos espanyols]]