Canvis

99 bytes afegits ,  16:07 12 març 2011
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
'''Teodor Llorente i Falcó''' ([[Valéncia]], [[1869]] - [[1949]]) fon un [[periodiste]] i [[escritor]] valencià, quart fill de [[Teodoro Llorente i Olivares]]. Treballá en son pare en el diari ''[[Las Provincias]]'', que dirigí des de [[1911]] fins a la seua mort. Se va llicenciar en [[Dret]] per l'[[Universitat de Valéncia]] i també va colaborar en els periòdics [[ABC (diari)|ABC]] i ''[[La Ilustració Catalana]]'', i va utilisar els seudònims ''Aradiel, Lucio, Juan de Antaño, Víctor Sánchez, Levantino, Mateo, El setentón'' i ''Jordi de Fenollar', entre atres. Va colaborar en la gramàtica del pare [[Lluis Fullana]], i va recolzar la seua candidatura a la [[Real Acadèmia Espanyola]].
+
'''Teodor Llorente i Falcó''' ([[Valéncia]], [[1869]] - [[1949]]) fon un [[periodiste]] i [[escritor]] [[Comunitat Valenciana|valencià]], quart fill de [[Teodoro Llorente i Olivares]]. Treballá en son pare en el diari ''[[Las Provincias]]'', que dirigí des de [[1911]] fins a la seua mort. Se va llicenciar en [[Dret]] per l'[[Universitat de Valéncia]] i també va colaborar en els periòdics [[Diari ABC|ABC]] i ''[[La Ilustració Catalana]]'', i va utilisar els seudònims ''Aradiel, Lucio, Juan de Antaño, Víctor Sánchez, Levantino, Mateo, El setentón'' i ''Jordi de Fenollar', entre atres. Va colaborar en la gramàtica del pare [[Lluís Fullana]], i va recolzar la seua candidatura a la [[RAE|Real Acadèmia Espanyola]].
   −
Ideològicament [[conservadurisme|conservador]] i regionaliste moderat, va defendre l'independència de l'idioma valencià i va acceptar les [[Bases de Castelló]]. Al 'esclatar la [[Guerra civil espanyola]] milicians del [[Front Popular]] van assessinar el seu fill [[Teodoro Llorente i Monleón]]; ell va conseguir fugir a [[Sant Sebastià]] en març de 1937 gràcies a les gestions de l'alcalde [[Josep Cano Coloma]], on va dirigir la revista ''Valéncia'' en [[Joan Beneyto i Pérez]] i Marià Cuber. A l'acabar la guerra va ser nomenat secretari de ''[[Lo Rat Penat]]'' i en 1940, director decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], aixina com croniste oficial de la província.
+
Ideològicament [[conservadurisme|conservador]] i regionaliste moderat, va defendre l'independència de l'[[Llengua valenciana|idioma valencià]] i va acceptar les [[Normes de Castelló]]. Al 'esclatar la [[Guerra civil espanyola]] milicians del [[Front Popular]] van assessinar el seu fill [[Teodoro Llorente i Monleón]]; ell va conseguir fugir a [[Sant Sebastià]] en [[març]] de [[1937]] gràcies a les gestions de l'alcalde [[Josep Cano Coloma]], on va dirigir la revista ''Valéncia'' en [[Joan Beneyto i Pérez]] i Marià Cuber. A l'acabar la guerra va ser nomenat secretari de ''[[Lo Rat Penat]]'' i en [[1940]], director decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], aixina com croniste oficial de la província.
    
== Obres ==
 
== Obres ==
* ''Ráfagas del campo'' (1909)
+
* ''Ráfagas del campo'' ([[1909]])
* ''Cuentos maravillosos'' (1913)
+
* ''Cuentos maravillosos'' ([[1913]])
* ''Nuevos cuentos maravillosos'' (1928)  
+
* ''Nuevos cuentos maravillosos'' ([[1928]])  
* ''Mistral y Llorente'' (1932)  
+
* ''Mistral y Llorente'' ([[1932]])  
* ''En defensa de la personalidad valenciana'' (1930)
+
* ''En defensa de la personalidad valenciana'' ([[1930]])
* ''Eduardo Escalante'' (1934)
+
* ''Eduardo Escalante'' ([[1934]])
* ''Memorias de un setentón'' (1942-48)
+
* ''Los valencianos en San Sebastián'' ([[1941]])
 +
* ''Memorias de un setentón'' ([[1942]]-[[1948]])
 
* ''Miniaturas''
 
* ''Miniaturas''
* ''Los valencianos en San Sebastián'' (1941)
+
 
      Llínea 23: Llínea 24:  
[[Categoria:Escritors en espanyol]]
 
[[Categoria:Escritors en espanyol]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Valencians]]
[[Categoria:Periodistes de Valéncia]]
+
[[Categoria:Periodistes valencians]]
[[Categoria:Escritors de Valéncia]]
+
[[Categoria:Escritors valencians]]
121 173

edicions