Canvis

4623 bytes afegits ,  16:50 11 set 2016
sense resum d'edició
Llínea 83: Llínea 83:     
La rendició d'Alemània va ocórrer el 8 de maig de 1945.
 
La rendició d'Alemània va ocórrer el 8 de maig de 1945.
 +
 +
== Alemània durant la Guerra Freda ==
 +
En la [[conferència de Potsdam]] realisada en agost de [[1945]], poc despuix de la [[Fi de la Segona Guerra Mundial en Europa|rendició incondicional de l'Alemània Nazi]] el [[8 de maig]] de 1945, els aliats varen dividir Alemània en quatre zones d'ocupació militar -[[França]] al suroest, [[Zona d'ocupació britànica|Gran Bretanya al noroest]], [[Zona d'ocupació nortamericana|Estats Units al sur]], i la [[Zona d'ocupació soviètica|Unió Soviètica]] a l'est-. Les antigues ([[1919]]-[[1937]]) províncies d'Alemània a l'est de la [[Llínea Oder-Neisse]] ([[Prusia oriental]], l'est de [[Pomerania]] i [[Silesia]]) varen ser transferides a [[Polònia]], mudant el país cap a l'oest.
 +
 +
Alemània, com a país dividit, va encarnar la [[guerra freda]] com cap atre país. L'ocupació del territori per part dels aliats va tindre com a icon al [[mur de Berlín]] i va perdurar més de quatre décades. A pesar de ser un dels paisos derrotats en la guerra, Alemània (la [[RFA]]) va iniciar una fulgurant recuperació institucional a partir dels [[anys 1950]] i es va transformar en la tercera potència econòmica a nivell mundial, superant a la [[URSS]], Regne Unit i França, que havien resultat vencedors en el conflicte.
 +
 +
Alemània dona un gir radical en els seus històricament conflictives [[Relacions franc-alemanes|relacions en França]], i després dels [[tractats de Roma]] inicia junt a este país una política d'acostament, que queda plasmada en el “tractat del [[Palau de l'Eliseu|Eliseu]]” de [[1963]]. Des de llavors, les dos nacions han format una dupla que fa front comuna sobre els assunts internacionals.
 +
 +
Hi ha els qui indiquen que 11 millons d'alemans varen morir en camps de concentració despuix de la segona guerra mundial.
 +
 +
== Fi de l'ocupació i reunificació ==
 +
{{AP|Reunificació alemana}}
 +
[[Archiu:Deutschland Bundeslaender 1957.png|thumb|280px|Mapa de la divisió en [[Alemània Occidental]] i [[Alemània Oriental]], i [[Berlín Occidental]] en groc.]]
 +
En setembre de [[1990]], un més abans de la reunificació alemana, les quatre potències aliades i els dos Estats alemans varen firmar un tractat en Moscou (Tractat Dos més Quatre) que posava fi als drets i les responsabilitats dels poders aliats respecte a Alemània. Les forces soviètiques ubicades en l'Alemània oriental varen completar el seu retir el 31 d'agost de 1994 i una semana despuix li varen seguir les forces aliades. [[United States European Command|Únicament soldats nortamericans i britànics]], ubicats en el marc de la [[OTAN]], permaneixen en la República Federal.
 +
 +
 +
 +
 +
 +
== Alemània i l'Unió Europea ==
 +
En la seua calitat de [[Història de l'Unió Europea|Estat fundador]], Alemània eixercita un paper central en la construcció de la [[Unió Europea]] (UE). Va ser justament el Ministre francés de llinage germànic, [[Robert Schuman]], qui en [[1950]] va pronunciar el [[Declaració Schuman|discurs que, es considera, va assentar les bases de l'Unió]].
 +
 +
[[Cronologia de l'Unió Europea|Durant cinc décades]] diferents, mandataris des de [[Konrad Adenauer]] fins a [[Gerhard Schröder]] han participat de manera decidida respalant a l'UE i convertint a Alemània en el principal promotor de la [[Ampliació de l'Unió Europea|Ampliació de l'Unió]].
 +
 +
En 2001 es dona el pas més important en matèria d'unió econòmica europea, en la creació de la Moneda Comuna de l'UE, l'Euro (€), el valor inicial del qual era d'o 0,80 ya que es pretenia competir en els mercats en certa ventaja per als productes europeus. Durant cert temps varen coexistir les monedes locals en el € fins que aquelles (franc, marc, lira, pesseta, etc) varen ser definitivament abolides en benefici de la nova moneda única europea.
 +
 +
En maig de [[2005]], el parlament alemà va ratificar el [[Tractat per el que s'establix una Constitució per a Europa]], que es pretenia que entrara en vigor el [[11 de novembre]] de [[2006]], en acabant de que fora ratificat pels Estats membres, pero davant la victòria de el “no” en França i Paisos Baixos, el cim del CUE del 15 i 16 de juny de 2006 va prendre noves resolucions.
 +
 +
Es va establir que, durant la presidència del CUE en el primer semestre de [[2007]] a càrrec d'Alemània, s'elaboraria una proposta sobre la que no es varen fixar detalls.
 +
 +
Els membres varen pactar ademés celebrar una reunió el [[25 de març]] de 2007 en Alemània per a commemorar el quinquagèsim aniversari dels [[Tractats de Roma]]. En este cim, varen firmar una declaració política que va arreplegar els “valors i ambicions” de l'Unió.
    
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
6408

edicions