Escut de Castelló de la Plana

Escut de Castelló corresponent a la seua descripció heràldica

L'escut de Castelló de la Plana, té el seu orige en la fundació de la ciutat per part del rei Jaume I d'Aragó, adquirint la seua actual disposició en 1939, i sent usat oficialment fins a l'actualitat.

VexilologiaEditar

L'escut de la ciutat de Castelló es descriu com:

Escut en losange: en camp d'or, quatre pals, de gules, resaltats d'un castell, d'argent, almenat, compost de sabre, i aclarit de lo mateix. Al timbre, corona real oberta.

VariantsEditar

 
Versió més fidedigna respecte al disseny del castell

L'ajuntament, utilisa actualment dos versions de l'escut, la primera, incorpora un disseny distint del castell, en tres portes, una a cada costat del castell i les torres arrematades per unes esferes circulars, ademés, acompanya l'escut d'una decoració exterior geomètrica d'estil gòtic.

La segona versió, utilisada en logotips, en el qual se substituïx el castell d'argent per un idèntic pero "del seu color" o "al natural".

HistòriaEditar

L'actual escut fon aprovat pel ministre de la governació Serrano Suñer, cunyat del General Franco, a petició de la comissió gestora de l'ajuntament el dia 19 d'agost de 1939, sent publicat en el BOE del dia següent.

Eix escut va substituïr a l'escut republicà no mencionat en el Bolletí Oficial de l'Estat. L'escut usat davant de la proclamació de la II República fon otorgat el 15 d'agost de 1843 per a commemorar la lluita castellonenca durant les Guerres Carlistes.

Els fonaments donats per l'Ajuntament per a adaptar l'escut actual varen ser: «la major antiguetat del primer, demostrada pels escuts que es conserven en la frontera de diversos monuments i en l'antic sagell municipal i ademés, per considerar que el blasó de 1843 representa les lluites civils del passat sigle, perpetuades en un dels seus episodis en la pròpia inscripció del lema la simbòlica persecució del gos al llop errant.

SimbologiaEditar

La forma en lloseta, és la típica de la Corona d'Aragó per a l'heràldica cívica. Els quatre pals corresponen a la sobirania real sobre la ciutat. El castell és el símbol parlant de la ciutat, puix el nom de Castelló, significa "castell chicotet". Tradicionalment s'ha dit que el castell representa al Castell de Fadrell o Castell Vell a on se situava l'antiga ciutat.

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar

Commons