Còdic postal
El còdic postal és un esquema que assigna a distintes zones o llocs d'un país un còdic que adosat a la direcció, servix per a facilitar i mecanisar el repartiment del correu. Generalment és una série de dígits, pero en alguns països s'usen còdics postals que inclouen lletres.
La República Federal d'Alemanya fon el primer país del món a introduir un sistema de còdics postals, a principis dels anys 60. Un parell d'anys més tart els Estats Units varen seguir l'eixemple.
La gran majoria dels servicis postals estatals del món utilisen còdics postals. No obstant, n'hi ha països en que no existixen, com en Irlanda, i territoris a on l'extensió de la qual és tan reduïda que l'implantació del còdic postal en elles és innecessària, com Gibraltar o Hong Kong.
Els còdics postals tenen distints formats i normes d'us depenent del país. En la major part d'Europa, el còdic postal va abans del nom del lloc o ciutat i a vegades precedit pel còdic del país, mentres que en els països anglòfons sol anar darrere del nom del lloc.
Encara que els còdics postals se solen assignar a zones geogràfiques, a voltes no és este el cas: alguns còdics postals identifiquen certes institucions que reben grans cantitats de correu, com a cadenes de televisió o organismes oficials.
Còdics postals alfanumèrics
La major part dels còdics postals són a soles numèrics. No obstant, s'usen còdics alfanumèrics (de lletres i números) en Andorra, Argentina, Equador, Bermudes, Brunei, Canadà, Malta, Països Baixos, Perú, Regne Unit i Veneçuela.
En Espanya
- Artícul principal → Código Postal español.
El Còdic Postal espanyol consta de 5 sifres, de les que les 2 primeres fan referència a la província (varen ser assignades seguint un orde alfabètic), mentres que les tres últimes corresponen a zones postals i de repartiment que s'assignen per la Societat Estatal Correus i Telégrafs conforme a criteris interns. Existixen ademés unes terminacions especials reservades per a determinats destins, com ara apartats postals i organismes oficials.
Referències
- codigopostal.mtc.gob.pe:8080
- Piedra Quesada, Vinicio, ed. (8 de marzo de 2017). División Territorial Administrativa de la República de Costa Rica. Textos Jurídicos EDIN. pp. 11-108. ISBN 978-9977-58-477-5