René Descartes, en llatí, Renatus Cartesius, onomàstic del que es deriva l'adjectiu cartesià (La Haye en Touraine, França, 31 de març de 1596 - † Estocolm, Suècia, 11 de febrer de 1650) fon un filòsof, matemàtic i físic francés considerat el pare de la geometria analítica i la filosofia moderna, aixina com un dels protagonistes en llum pròpia en el llindar de la revolució científica.

El seu método filosòfic i científic, que expon en Regles per a la direcció de la ment (1628) i més explícitament en el seu Discurs del método (1637), establix una clara ruptura en l'escolàstica que s'ensenyava en les universitats. Està caracterisat per la seua simplicitat —en el seu Discurs del método únicament propon quatre normes— i pretén trencar en els interminables raonaments escolàstics. Pren com a model el método matemàtic, en un intent d'acabar en el silogisme aristotèlic empleat durant tota l'Edat Mija. Molts elements de la filosofia de Descartes tenen precedents en l'aristotelisme tardà, el neoestoicisme del sigle XVI o en filòsofs medievals.

La seua declaració filosòfica més coneguda és "Pense, per tant existixc", que es troba en Discurs del método (1637) i en Principis de la Filosofia (1644), fon un element essencial del racionalisme occidental, contraria a l'escola empirista anglesa, i va formular el conegut com a «método cartesià», pero ya existien formulacions anteriors, alguna tan exacta a la seua com la de Gómez Pereira en l'any 1554, i del Método consta la formulació prèvia que del mateix feu Francisco Sánchez l'Escèptic en 1576. Tot això en antecedents en [[Agustí d'Hipona i Avicena, per lo que ya en el seu sigle fon acusat de plagi, entre uns atres per Pierre Daniel Huet.

(Secció per completar)

Cites

Per a investigar la veritat cal, en la mida de lo possible, dubtar de totes les coses una volta en la vida.
René Descartes

Enllaços externs