Alexander Calder

Revisió de 18:38 23 jun 2023 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Alexander Calder''' (Lawnton, Pennsilvània, Estats Units, 22 de juliol de 1898 - Nova York, Estats Units, 11 de novembre de…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Alexander Calder (Lawnton, Pennsilvània, Estats Units, 22 de juliol de 1898 - Nova York, Estats Units, 11 de novembre de 1976) fon un escultor nortamericà conegut per ser l'inventor del mòvil (escultures cinètiques penjants) i precursor de l'escultura cinètica.

Reconegut principalment per les seues escultures, també va crear pintures, gravats, miniatures (com el seu famós El Circ de Calder), escenografia, joyes, tapissos, estores i cartells polítics. Calder fon honrat pel Servici Postal dels Estats Units en un conjunt de cinc sagells de 32 centaus en 1998. També va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat despuix de negar-se a rebre-la de Gerald Ford en protesta per la Guerra de Vietnam; esta medalla la va rebre en 1977, un any despuix de la seua mort.

La seua obra més important són els monumentals "Núvols Flotants" (1952-1953) de l'Aula Magna de l'Universitat Central de Veneçola en Caracas. Esta obra forma part del Patrimoni de l'Humanitat de l'Unesco. Els núvols de Calder varen ser especialment dissenyats per a combinar art i tecnologia, fent de l'auditori una de les cinc sales en la millor acústica del món.

Un factor interessant i nou fon el sò, i el va tindre present en les seues obres, ya que les seues estructures chocaven unes en unes atres. Ademés es va interessar per les ombres que proyectaven els seus mòvils, tan canviants com la seua peça en sí, per lo que va escomençar a cuidar l'allumenament dels espais expositius.

Enllaços externs