Archiu:IEV.jpg
Escut de l'Institut d'Estudis Valencians

L'Institut d'Estudis Valencians (IEV) és una institució fundada el 1937 en Valéncia, a iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell Provincial Valencià, en temps de la Republica.

L'Institut d'Estudis Valencians té com a finalitat l'investigació i divulgació de les disciplines que formen la cultura valenciana i que van des de la ciència i la tecnologia fins a l'arqueologia, l'historia o la llengua.

Fon el primer organisme valencià en competències normativisadores. La Conselleria de Cultura li va adscriure el Museu de Prehistòria i el Centre d'Estudis Econòmics Valencians. Va promoure la fundació d'una Biblioteca, pero la guerra civil espanyola va impedir bona part de les activitats i desaparegué en 1939.

Fon refundat en 1980, per diversos intelectuals valencianistes, entre els que podem destacar a Pasqual Barrachina, Emili Beüt, Jesus Lopez i Sancho, Josep Senis, J. Mari Montañana, Bono i Barber, Agusti Alaman, etc. En eixe any inicia una fecunda activitat de cursos, excursions i estudis de la geografia valenciana.

En l'actualitat l'Institut d'Estudis Valencians consta de tres seccions:

  • Historia, Llengua i Etnografia.
  • Mig ambient, Desenroll sostenible i Salut.
  • Comunicacio i Noves tecnologies.

Aixina mateix, l'Institut se compon de 25 membres de numero, de la figura de membres colaboradors que s'incorporen a les distintes seccions i de membres corresponents en quantes poblacions s'estime oportu.

Entre les activitats que realisa l'Institut d'Estudis Valencians tenen interes prioritari les següents: Cultiu de la Llengua Valenciana per mig del seu estudi, sesions de treball, viages en l'objectiu de coneixer les característiques geográfiques, les costums i tota classe de manifestacions artistiques i folcloriques, seminaris i cursos de divulgacio i conferencies, proyeccions, concursos i actes de caracter analec, publicacions etc.

Actualment l'IEV desenrolla un Cicle de conferencies sobre tematiques valencianes, un Curs sobre Historia Valenciana i unes Jornades Migambientals, tots en un periodicitat anual, junt a la promocio d'atres actes culturals diversos.


Enllaços externs