Sistema digestiu
Revisió de 14:28 27 nov 2013 per Chabi (Discussió | contribucions)
En els organismes animals, l'aparell digestiu és el sistema d'òrguens que transforma els aliments en substàncies simples en un procés nomenat digestió. Sistema i aparell són termes que s'utilisen a les ciències biològiques per designar el conjunt d'òrguens que realisen una funció comuna. Es diferencien en que el sistema agrupa òrguens homogenis i l'aparell, heterogenis; no obstant, estes denominacions s'usen indistintament, encara que la tendència és a amprar la paraula sistema.</ref> Un cop realisada la digestió, l'organisme pot absorbir estes substàncies i fer-les servir en l'obtenció d'energia i en el manteniment del cos.
- La boca: conté les dents, que mosseguen i masteguen el menjar. La llengua barreja els aliments en saliva i els empeny cap a la gola.
- L'esòfag: servix de conducte de pas per als aliments entre la gola i l'estómac. Un cop ha arribat a l'esòfag, el menjar passa automàticament a l'estómac.
- L'estómac: tritura i barreja els aliments en substàncies àcides i digestives nomenades enzimes.
- El pàncrees: produïx els enzimes que faciliten la transformació dels aliments.
- El fege: produïx i llibera substàncies digestives a l'intestí prim. També almagasena sucres i els llibera a la sanc segons les necessitats de l'organisme.
- L'intestí prim: és un tubo llarc i prim, de més de 5 m de llongitut. En ell es produïx la major part del procés de la digestió i de l'absorció dels aliments. Les enzimes lliberades degraden el menjar. L'intestí prim desemboca a l'intestí gros.
- L'intestí gros: és un tubo ample d'1,5 m de llongitut, situat a l'abdomen. A través de l'intestí gros s'absorbix l'aigua i les substàncies químiques útils. El material sobrant és impulsat i excretat per l'ano.