Cartó pedra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 11:49 10 jun 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Escultura en cartó pedra

El cartó pedra és una tècnica similar al paper maché usant paper o cartó i algeps o escayola, utilisada per a confeccionar caraces, títaros i els coneguts ninots de les falles de Valéncia i les fogueres de Sant Joan (Alacant) en Espanya, aixina com s'usa per a fer escenaris i el "atrezzo" de teatre i películes.

Tècnica[editar | editar còdic]

A partir de la modelació en fanc de la figura, s'obté un negatiu en escayola, dividit en dos. Es trossegen fulls de cartó, es mullen i piquen en la finalitat de tornar-les dúctils, i s'empapen en pastetes, colocant-les despuix, formant successives capes, en els recovecos del mòle. Quan se seca dit cartó, pot extraure's la peça que es troba llista per a unir-la a unes atres i compondre la figura preestablida.

Una volta construïda esta, es repassa la seua superfície exterior de nou en pastetes rebaixada, es peguen menudes tires de paper de periòdic per a cobrir els buits i desnivells, es re modela de pasteta en la finalitat de conseguir l'expressió o gest pretés i es prepara per a ser pintada. Esta operació rep el nom de donar de pa-et: la superfície del cartó es recobrix en quatre capes successives de pasta o de coa. Despuix es procedix a l'escatat de la figura per a eliminar rugosidades o coàguls i finalment s'entona i pinta en pintura plàstica o a l'oli.

Enllaços externs[editar | editar còdic]