Farmàcia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La farmàcia (del grec φάρμακον /fármakon/, 'medicament, verí, tòxic') és la ciència i pràctica de la preparació, conservació, presentació i dispensació de medicaments; també és el lloc a on es preparen, dispensen i venen els productes medicinals. Esta definició és la més universal i clàssica que se solapa en el concepte de Farmàcia Galènica (Galeno fon un mege grec del sigle II expert en preparar medicaments).​

Abans del sigle XX i principis del mateix, la formulació i preparació de medicaments es feya per un sol farmacèutic o en el mestre farmacèutic. A partir del sigle XX, l'elaboració dels medicaments corre a càrrec de la moderna indústria farmacèutica, si be seguixen sent farmacèutics els que coordinen i investiguen la formulació i preparació de medicaments en les grans empreses farmacèutiques.

Recentment es considera també pràctica de les farmàcies aconsellar al pacient pel que fa a la seua medicació i assessorar als meges o atres professionals sobre els medicaments i la seua utilisació (farmàcia clínica i atenció farmacèutica).​

Els farmacèutics també colaboren en grups d'investigació en els químics, els bioquímics, els biòlecs i ingeniers per a descobrir i desenrollar composts químics (i biològics) en valor terapèutic. Ademés per les noves regulacions internacionals en matèria d'higiene i salut públiques (OMS/ICH), cada volta en més freqüència se solicita el seu consell en temes de salut pública.

Segons el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV):

Farmàcia és la ciència que es dedica a l'elaboració de fàrmacs o medicaments destinats a la prevenció de malalties o a la seua curació, pero també és la professió o eixercici d'esta ciència i el lloc a on se venen medicaments.

Vore també

Enllaços externs

Commons