Gayata

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La gayata és el símbol més important de les principals festes de Castelló, les Festes de la Magdalena.

Les gayates, són un monument allumenat d'uns 5 metros d'altura. En elles es vol representar les canyes, els gayatos i els farols que, segons la tradició, varen usar els primers castellonencs per a la baixada des del Castell de Fadrell o Castell Vell al pla, per a poder tantejar el terreny i poder protegir-se de les alimanyes.

Hi ha un total de 19 gayates que es corresponen en els 19 sectors o barris en que es dividix la ciutat per a organisar les festes de la Magdalena. S'exhibixen per primera volta als castellonencs el primer dumenge de festes en un acte inclós en la Tornà de la romeria i, el dilluns, es realisa l'Encesa de les gayates en l'Avinguda Rei En Jaume. Totes les gayates s'encenen al mateix temps en un espectàcul de música i fòcs artificials. Posteriorment, cadascuna es trasllada al seu districte a on estaran fins que acaben les festes.

Sectors gayaters

  • Gayata 1 Brancal de la Ciutat

En 1983 a la Gayata 1 se li dona el nom de Brancal de la Ciutat, provablement, perque l'accés a Castelló era a través de la porta de la muralla que estava al costat del convent dels franciscans, en el sigle XIX. Totes estes portes tenien un brancal i d'ací ix el nom d'este primer sector de Castelló.