Escritura musical

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'escritura musical és la representació escrita d'un o sons, individual o simultàneus per mig d'una simbologia que pot variar atenent al sistema musical que s'utilise. El més utilisat és el sistema gràfic occidental, en el que tota la notació gira al voltant d'un pentagrama, en el que s'afigen uns símbols que poden variar segons les característiques de l'instrument al que va dirigit i les intencions musicals del compositor.

Temps o velocitat

Definició i formes d'escritura

Un dels primers símbols que veem en una partitura és el metrònom o el temps al que te que interpretar-se. Lo normal és que aparega escrit en italià, puix és l'idioma escollit pels compositors per a entendre's, degut a l'influència musical que tingué Itàlia a lo llarc del temps. Els térmens més importants utilisats són: Largo, Lento, Adagio, Andante, Allegro, Vivo o Vivace i Presto. Estos térmens poden variar afegint un sufix a la paraula per a matisar o concretar més encara el temps:


AUMENTATIUS DIMINUTIUS
Lentissimo Larghetto
Allegrissimo Adagietto
Vivacissimo Andantino
Prestissimo Allegretto


Per a concretar més el temps general d'una obra, alguns compositors posen a continuació del terme un símbol format per tres parts: una nota musical, el signe igual i una sifra indicadora que agarra com a referència el minuter del rellonge. Utilisant el metrònom se pot tindre una mida exacta per l'interpretació.


Archiu:Adagio negra a 50.png Archiu:Andante a 60.png Archiu:Allegro negra a 126.png


Durant l'interpretació d'un obra podem trobar variacions en el temps o velocitat per mig de paraules i abreviatures. Vore l'apartat número 10, agògica.

Pentagrama

Definició

El pentagrama és un gràfic d'escritura musical format per cinc llínees i quatre espais equidistants entre si. En ell es posa totes les demés grafies o símbols musicals i indicacions oportunes per a una correcta interpretació. També es pot afegir llínies dalt o baix del pentagrama per a posar notes més o manco agudes o greus segons les necessitats melòdiques del compositor, s'anomenen llínies divisòries.



Els instruments de percussió són un cas a part. Els que són melòdics normalment tenen el seu propi pentagrama i partitura, com els timbals, vibràfons, campanes, xilòfons... i solen utilisar el mateix pentagrama que en l'eixemple de dalt, puix cada sò te un lloc específic, com per eixemple les notes d'un violí.



Per un atre costat, en els instruments no melòdics o d'altura indeterminada nos trobem dos casos:

  • Instruments que ocupen una llínea o espai en el pentagrama, es a dir, se'ls assigna un lloc concret única i exclusivament per ad ell, puix com soles poden fer un sò no necessiten més espai en el pentagrama, tal és el cas dels instruments que conformen una bateria: bombo, plats, caixa... sol haver una llegenda on posa quina llínea o espai és per a cada u. La clau utilisada és la clau neutral o de percussió.



  • Instruments que utilisen una varietat de pentagrama evolucionat per al seu propòsit, les maraques, esquelles, castanyoles... són alguns instruments que l'utilisen. Les notes, que són més be rítmiques, se posen sobre una llínea que en la seua capçalera te la clau de percussió. Encara que no és un pentagrama pròpiament dit el nom també es compartix.


Claus

Definició

La clau és un símbol o grafia que es coloca al principi del pentagrama i que influix directament sobre el nom, altura i colocació de les notes. Hi han tres claus diferents que són: Clau de Sol, Clau de Do i Clau de Fa. La Clau de Do i de Fa també se dividixen segons la seua colocació, tal i com podem vore en el quadro següent junt a la seua simbologia:

NOM Clau de Sol Clau de Do Clau de Do Clau de Do Clau de Do Clau de Fa Clau de Fa
TIPO En segona llínea En primera llínea En segona llínea En tercera llínea En quarta llínea En tercera llínea En quarta llínea
SÍMBOL
Clave de sol.png

Indicacions:

  • La Clau de Sol indica que la nota que s'escriu en la segona llínea del pentagrama, de baix cap a dalt s'anomena Sol.
  • La Clau de Do en primera llínea indica que la nota que s'escriu en la primera llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Do.
  • La Clau de Do en segona llínea indica que la nota que s'escriu en la segona llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Do.
  • La Clau de Do en tercera llínea indica que la nota que s'escriu en la tercera llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Do.
  • La Clau de Do en quarta llínea indica que la nota que s'escriu en la quarta llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Do.
  • La Clau de Fa en tercera llínea indica que la nota que s'escriu en la tercera llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Fa.
  • La Clau de Fa en quarta llínea indica que la nota que s'escriu en la tercera llínea del pentagrama, de baix cap a dalt, s'anomena Fa.

Classificació de les veus

En el quadro següent veem la classificació segons l'altura de la veu (altura del sò), i la corresponent clau que s'utilisava a lo llarc del temps.

VEUS: AGUDES AGUDES AGUDES GREUS GREUS GREUS
Soprano Mezzosoprano Contralt Tenor Baríton Baix
Antigament Do en primera Do en segona Do en tercera Do en quarta Fa en tercera Fa en quarta
Més actual Do en primera Do en segona Do en tercera Do en tercera Fa en tercera Fa en quarta
Actualitat Sol Sol Sol Fa en quarta Fa en quarta Fa en quarta


El pentagrama en cinc llínees començà a aparéixer en el sigle XVII, fruït d'una evolució. Lo mateix succeïx en les claus, les quals aparegueren pel sigle X, evolucionant fins als nostres dies tal i com les coneixem. És per això que el quadro de dalt a soles es pot tindre en consideració a partir del sigle XVII, i entenent que poden haver excepcions, puix hui en dia hi ha gent que utilisa la distribució de les claus que està en la fila “més actual” i atres utilisen la que està en la fila “actualitat”, puix l'evolució continua.


Les claus i els instruments

Claus musicals

L'escritura instrumental també utilisa diferents claus, atenent, sobre tot, a l'altura del sò i a les necessitats del compositor. Es per això que en llínies generals els instruments més aguts utilisaran la clau de Sol, i els més greus la de Fa en quarta. Alguns eixemples son:

  • Clau de Sol: Utilisada per instruments com la flauta, clarinet, part mija i aguda del piano, trompeta, violí...
  • Clau de Do en tercera: l'instrument que més l'utilisa és la viola, i també la viola da gamba.
  • Clau de Do en quarta: l'utilisen instruments com el fagot, a vegades el violoncel, el trombó tenor i el bombardí a l'hora de tocar notes agudes.
  • Clau de Fa en quarta: l'utilisen instruments que tenen l'altura del sò més be baixa, com és el cas del contrabaix, tuba, violoncel, trompa, trombó...

La restant de claus, junt en estes, o be s'utilisen per a música vocal, o be estan pràcticament en desús.

Compàs

Definició

El compàs és un número fraccionat que es coloca en el pentagrama a continuació de la clau, i que nos indica l'unitat de temps, l'unitat de compàs i el tipo, es a dir, binari, ternari, amalgama o irregular. El numerador indica el pols o temps del compàs, i el denominador el valor que representa el pols tenint com a referència la divisió de les notes en el compàs de 4/4.

L'unitat de temps i l'unitat de compàs se definixen de la següent manera:

  • L'unitat de temps: és el valor, grafia o figura musical que representa un temps en un compàs. Quan l'unitat de temps es pot dividir en dos parts iguals parlarem de compassos simples, si pel contrari, la figura de l'unitat de temps va acompanyada per un puntet estarem parlant de compassos composts.
  • L'unitat de compàs: és la suma de tots els temps que formen el compàs. Ve representat per una figura, símbol o grafia, que pren el valor de tot eixe compàs.

Per convenció, el compàs que servix com a referència per a traure tots els demés, és el compàs de compasillo o de 4/4, en el que la divisió de la seua unitat de compàs fa possible que el compositor puga triar lo que millor li convinga atenent a les seues necessitats musicals.


La divisió és la següent:


1 Redona = 2 blanques = 4 negres = 8 corchees = 16 semicorchees

Archiu:1 redona.png = Archiu:2 blanques.png = Archiu:4 negres.png = Archiu:8 corchees.png = Archiu:16 semicorcheas.png


Són molts els tipos de compàs que podem trobar, es pot dir que no hi ha llímit, simplement s'adequa a les necessitats melòdiques i rítmiques del compositor. Podem trobar compassos de pols binari, ternari, amalgama o irregular. També podem trobar compassos de subdivisió binària o ternària segons les necessitats musicals del compositor.


Classificació: binari, ternari, amalgama i irregulars

Els compassos els podem classificar en:

  • Compassos binaris, són aquells que són divisibles entre dos. En estos compassos podem trobar una subdivisió binaria, que seria quan la seua unitat de temps és divisible entre dos, o ternària, quan la seua unitat de temps és divisible entre tres.
  • Compassos ternaris, són aquells que són divisibles entre tres. En estos compassos també podem trobar una subdivisió binària, que seria quan la seua unitat de temps és divisible entre dos, o subdivisió ternària, que seria també quan la seua unitat de temps és divisible entre tres.
  • Compassos d'amalgama, amalgama vol dir mescla, barreja, són el resultat de l'unió de dos o més compassos, donant com a resultat un nou compàs en un pols o temps concret.
  • Compassos irregulars, són compassos d'invenció molt recents. Consistix en afegir o llevar fraccions de temps a un compàs donat.


Alguns eixemples

Compàs de 4/4. Compàs binari de subdivisió binària.

Archiu:4 4.png

  • L'unitat de temps és la negra, com és dividix en 2 corchees és de subdivisió binaria. El quatre del numerador nos diu els temps en que es dividix el compàs.
  • L'unitat de compàs és la redona, que són 4 temps, com és múltiple de 2 és compàs binari.


Compàs de 12/8. Compàs binari de subdivisió ternària.

Archiu:12 8.png

  • L'unitat de temps és la negra en puntet, es a dir, 3 corchees, com és divisible entre 3 serà de subdivisió ternària. En este cas, el numerador no nos diu la cantitat de polsos en que es dividix el compàs, sino la cantitat de figures que prenem en relació al huit del denominador, que fa referència al compàs 4/4, són 12 corchees agrupades en quatre negres en puntet.
  • L'unitat de compàs és la redona en puntet, es a dir, una redona més una blanca, 4+2 dona 6 negres. Per convenció, l'agrupació de les notes en este compàs és de quatre negres en puntet donant un total de quatre temps, com quatre és divisible entre dos, tindríem un compàs binari.


Compàs 2/4. Compàs binari de subdivisió binària.

Archiu:2 4.png

  • L'unitat de temps és la negra, com la negra es dividix en dos corchees serà de subdivisió binaria. El dos del numerador nos diu els temps en que es dividix el compàs.
  • L'unitat de compàs és la blanca, que dura 2 temps, com és divisible entre dos serà compàs binari.


Compàs 6/8. Compàs binari de subdivisió ternària.

Archiu:6 8.png

  • L'unitat de temps és la negra en puntet, com es dividix en tres corchees serà de subdivisió ternària. En este cas el numerador no nos diu la cantitat de polsos en que es dividix el compàs, sino la cantitat de figures que prenem en relació al huit del denominador, que fa referència al compàs 4/4, són 6 corchees agrupades en dos negres en puntet.
  • L'unitat de compàs és blanca en puntet, es a dir, 3 negres. Ací passa lo mateix que en el compàs de 12/8, per convenció, l'agrupació de les notes en este compàs és de dos negres en puntet donant un total de dos temps, com dos és divisible entre dos, tindrem un compàs binari.


Compàs 3/4. Compàs ternari de subdivisió binària.

Archiu:3 4.png

  • L'unitat de temps és la negra, com es dividix en dos corchees serà de subdivisió binària. El tres del numerador nos diu els temps en que es dividix el compàs.
  • L'unitat de compàs és la blanca en puntet, que són 3 temps, com tres és múltiple de tres, serà de compàs ternari.


Compàs 9/8. Compàs ternari de subdivisió ternària.

Archiu:9 8.png

  • L'unitat de temps és la negra en puntet. Com es dividix en tres corchees serà de subdivisió ternària. En este cas el numerador no nos diu la cantitat de polsos en que es dividix el compàs, sino la cantitat de figures que prenem en relació al huit del denominador, que fa referència al compàs 4/4, són 9 corchees agrupades en tres negres en puntet.
  • L'unitat de compàs és la blanca en puntet més negra en puntet, es a dir, quatre temps més una corchea. Ací passa lo mateix que en el compàs 12/8 i 6/8, per convenció l'agrupació de les notes en este compàs són de tres negres en puntet, que dona com a resultat tres temps, com tres és divisible entre tres, tindrem un compàs ternari.


Compàs d'amalgama 7/4 = 4/4+3/4

Archiu:7 4.png

  • Unitat de temps. Este compàs el formen la suma dels compassos 4/4+3/4, que tenen com a unitat de pols o temps la negra, unitat que passarà a formar part d'este nou compàs.
  • L'unitat de compàs és la suma de tots els seus temps, es a dir, la redona del compàs 4/4, que són quatre temps, més la blanca en puntet del compàs 3/4, que són tres temps, donant un total de 7 temps o polsos. El compàs és mitat binari i mitat ternari, puix el formen el 4/4 i el 3/4, això sí, com abdós són de subdivisió binària tindrem un compàs binari/ternari de subdivisió binària.


Compàs irregular 5/4+1/2 = 3/4+2/4+1/2 (1/2 és la fracció de temps o pols que es suma al compàs, vore dibuix per a saber a on es coloca).

Archiu:54 12.png

  • Unitat de temps. Este compàs el formen la suma de dos compassos, que són el 3/4 i el 2/4 més una fracció, que és 1/2 de l'unitat de temps. Com l'unitat de temps del 3/4 i 2/4 és la negra, prendrem esta unitat per a marcar el temps de negres, i quan arribem a la part irregular (1/2) marcarem eixe temps el doble de ràpit, puix té la mitat de valor que l'unitat de temps.
  • L'unitat de compàs és la suma de tots els temps que formen el compàs, en este cas cinc negres més 1/2, que sumat quedaria una blanca en puntet del compàs 3/4, més una blanca del compàs 2/4, més una corchea de la fracció 1/2 de l'unitat de temps. El compàs és mitat ternari i mitat binari, pero com abdós són de subdivisió binària nos trobem davant d'un compàs ternari/binari de subdivisió binària al que s'afig la part irregular, la fracció 1/2 de l'unitat de temps que és una corchea.


Referències musicals

Definició i parts

Les notes musicals són la representació gràfica del produït per instruments melòdics com el clarinet, flauta, violí, saxofó, trompeta, piano... els quals produïxen sons en una freqüència sonora determinada, o instruments no melòdics com la caixa, bombo, plats, triàngul... que no tenen una altura o freqüència determinada, es a dir, les notes musicals són els símbols o grafies que s'utilisen per a escriure el sò o sons d'una peça, fragment o obra musical. Atenent a la duració dels sons les formes dels símbols o grafies poden canviar donant pas a diferents figures de notes.

Les parts d'una nota musical són les següents:


La forma del corchet pot canviar segons la duració del sò. Vore el quadro de baix.

El silenci

La música la podem definir com l'art de combinar el en el temps, pero no sempre hi ha , per a fer pauses en el que produïxen els instruments s'utilisa uns atres símbols o gràfics coneguts com a silencis. Atenent a la duració dels silencis les formes dels símbols o grafies varien donant pas a diferents figures de silencis. Vore quadro de baix, figures.


El puntet

Les notes o silencis poden anar acompanyats d'un puntet, quan aparega s'haurà d'afegir o sumar a la duració de la figura sense puntet, la mitat del seu valor, es a dir, si tenim com a nota musical una redona en puntet, haurem de d'afegir als quatre temps que dura la redona la mitat del seu valor, donant com a resultat 4 temps (valor de la redona) més 2 temps (valor del puntet), total 6 temps o polsos.

En el quadro de l'apartat figures podem vore una relació d'els símbols de les figures de notes i figures de silencis junt en el nom, i la seua duració en polsos o temps presentats de més a manco.

Figures i la seua duració

NOM FIGURES DE NOTES FIGURES DE SILENCIS DURACIÓ
Redona en puntet Archiu:1 redona en puntet.png Text de cela 4+2 temps o polsos
Redona Archiu:1 redona.png Text de cela 4 temps o polsos
Blanca en puntet Archiu:1 blanca en puntet.png Text de cela 2+1 temps o polsos
Blanca Archiu:1 blanca.png Text de cela 2 temps o polsos
Negra en puntet Archiu:1 negra en puntet.png Text de cela 1+1/2 de temps o polsos
Negra Archiu:1 negra.png Text de cela 1 temps o pols
Corchea en puntet Archiu:1 corchea en puntet.png Text de cela 1/2+1/4 de temps o pols
Corchea Text de cela Text de cela 1/2 temps o pols
Semicorchea en puntet Text de cela Text de cela 1/4+1/8 del temps o pols
Semicorchea Text de cela Text de cela 1/4 de temps o pols
Fusa en puntet Text de cela Text de cela 1/8+1/16 del temps o pols
Fusa Text de cela Text de cela 1/8 del temps o pols
Semifusa en puntet Text de cela Text de cela 1/16+1/32 del temps o pols
Semifusa Text de cela Text de cela 1/16 del temps o pols
Garrapatea en puntet Text de cela Text de cela 1/32+1/64 del temps o pols
Garrapatea Text de cela Text de cela 1/32 del temps o pols
Semigarrapatea Text de cela Text de cela 1/64 del temps o pols


Agrupació de les notes

Les notes fraccionades se poden agrupar unint els seus corchets fins a completar les unitats de temps del compàs. D'esta manera es dona una major comprensió a l'intérpret, facilitant la llectura.

Referències agrupades:


Referències sense agrupar: Ara be, quan el compositor, per necessitat melòdica, vol incloure o llevar fraccions de notes en un temps o pols donat, nos podem trobar en unes agrupacions que varien la cantitat de figures d'eixa o eixes unitats de temps, donant pas als: dosillos, tresillos, quatrillos, quintillos, seisillos, septillos...

Dosillo és un grup de dos figures musicals iguals en substitució de tres de la mateixa espècie. Es representa per mig d'un corchet horisontal que du el número 2 en el mig. Eixemple:

Tresillo és un grup de tres figures musicals iguals en substitució de dos de la mateixa espècie. Es representa per mig del número 3 colocat en mig del tresillo, a vegades pot estar en mig d'un corchet. Eixemple:

Quatrillo és un grup de quatre figures musicals iguals en substitució de sis de la mateixa espècie. Es pot representar per mig d'un corchet horisontal que du el número 4 en el mig, o be pel número 4 colocat en mig del huitsillo. Eixemple:

Cincquillo és un grup de cinc figures musicals iguals en substitució de 6 de la mateixa espècie. Es pot representar per mig d'un corchet horisontal que du el número 5 en el mig, o be colocant el número 5 en mig del cincquillo. Eixemple:

Sissillo és un grup de sis figures musicals iguals en substitució de 4 de la mateixa espècie. Es representa per mig del número 6 colocat en mig del sissillo, a vegades pot estar en mig d'un corchet. Eixemple:

Setsillo és un grup de sèt figures musicals iguals en substitució de 4 de la mateixa espècie. Es representa per mig del número 7 colocat en mig del setsillo, a vegades pot estar en mig d'un corchet. Eixemple:

Huitsillo és un grup de huit figures musicals iguals en substitució de 12 de la mateixa espècie. Es pot representar per mig d'un corchet horisontal que du el número 8 en el mig, o be pel número huit colocat en mig del huitsillo. Eixemple:

Enllaços externs

Commons