Codonyat
El codonyat, confitura de codony o dolç de codony és un dolç preparat habitualment a partir de la fruita del codonyer, encara que també pot ser d'atres frutes.
Història
L'arbre, el codonyer, és originari d'Àsia Menor i del Caucas. Grecs i romans varen portar este frut a Espanya, ho menjaven cuit i endolçat en mel. Els romans ho utilisaven també per a elaborar un licor en orujol, vi tinto i codonys. El dolç es prepara simplement coent polpa de codonyer en igual cantitat de sucre, obtenint un bloc de dolç que pot ser tallat per a acompanyar o reblir distintes preparacions culinàries. El dolç es va popularisar en el sigle XII gràcies al seu abundant us en la cuina sefardita.
Elaboració
El procediment usual per a la seua elaboració consistix en prendre els fruts de codonyer i còure'ls trossejats. Despuix es processa fins a obtindre una pasta suau. Es coloca la pasta dels codonys i sucre refinada en un recipient i es cou. El resultat es bolca en un mòle a fi d'obtindre una barra semisòlida quan es gela.
Us
Es pot amprar en diferents dolços tals com les galletes, com a ingredient d'algunes coques o també com maridage en un plat en formage. El codonyat o dolç de codonyer és també utilisat per ad aquelles persones que tinguen problemes d'estómec o intestinals.
Vore també
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Codonyat.
- Codonyat en Wikipedia