Carta Magna

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:35 24 maig 2021 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'Després ' a 'Despuix ')
Anar a la navegació Anar a la busca
Archiu:Magnacartaliberatum.jpg
Magna Carta Liberatum de l'any 1215

La Carta Magna (Gran CArta en llatí), també coneguda com Magna Carta Liberatum, és un document anglés aceptat pel rei Juan sense Terra front al acós dels problemes socials i les greus dificultats en la política exterior.

Sigué elaborada despuix de les tenses i complicades reunions en Runnymede (Surrey). Despuix de moltes lluites i discussions, entre els nobles de l'época, la Carta Magna sigué finalment sancionada pel rei Juan I en Londres el 15 de juny de l'any 1215. Els nobles normants oprimien als anglosaxons i estos es revelaren en contra d'ells.

La Carta Magna és l'antecedent dels regimens polítics moderns en els quals el poder del monarca o president es veu acotat o llimitat per un consell, senat, congrés, parlament o assamblea. Lo que demana la carta magna és una llimitació de poder per part dels normants. La carta magna és u dels noms que se li dona a una república. Els noms que se li dona a una constitució política són la constitució política, la cartamagna i la norma de normes.

Bases de la Carta Magna

Els xixanta-tres artículs dels que consta la Carta Magna, aseguren els drets feudals de la aristocràcia front al poder del Rei.

  • S'establix que 25 barons, per mig d'una comissió, controlen el poder del rei.
  • Incluix una normalisació de la jurisprudència, per la que cap persona podrà ser enjuiciada soles per la voluntat del monarca.
  • S'amplia la seguritat a campesins, comerciants i artesans, que en el dret feudal anterior no tenien.
  • La monarquia és compromet a respetar les llibertats religioses i polítiques.

Vore també

Enllaços Externs