Estambul

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:33 23 jun 2022 per Valencian (Discussió | contribucions) (Valencian pàgina traslladada Istambul a Estambul: Nom correcte)
Anar a la navegació Anar a la busca
Istanbul collage 5h.jpg

Estambul (del turc Istanbul) és una ciutat turca, antigament coneguda com a Bizanci i Constantinopla, que té la major població de Turquia i Europa en 14 millons d'habitants. És la ciutat més poblada de Turquia i el centre històric, cultural i econòmic del país. Es una ciutat transcontinental, ubicada en l'estret del Bósfor, que separa Europa i Àsia, entre el mar de Mármara i el mar Negre.[1] Con más de 15 millones de habitantes, es una de las ciudades más pobladas del mundo y la más poblada de Europa.[2] La major part de la població es de religió musulmana, si be existixen minories de cristians (68 000) i judeus (22 000).

Història

Grècia

La ciutat fon fundada pels grecs com a colònia en l'any 667 a. C. baix en nom de Bizanci. Patí les conseqüències de les guerres púniques per lo que fon destruïda. Estigué baix l'Imperi Macedònic i en caure acabà baix l'Imperi Romà.

Roma

En l'any 191 a. C. passà a ser aliada de Roma i 91 anys més tart part de la república. Bizanci formà part de Roma fins a l'aparició de l'Imperi Bizantí.

Constantinopla

En l'any 330 Constantí I la trià per a fundar una gran ciutat a la que li digué Constantinopla que en la divisió de l'Imperi romà es convertí en la capital de l'Imperi Bizantí. El seu enclavament entre Europa i Àsia la feu el lloc d'arribada de la Ruta de la seda lo que li donà molta riquea. Els bizantins també construïren l'Iglèsia de Santa Sofia.

Istambul

En la caiguda de Constantinopla en l'any 1453 la ciutat passà a ser la capital de l'Imperi Otomà. Ells portaren l'Islam i desplaçaren al l'Iglésia Ortodoxa construïnt la mesquita blava i atres per tota Constantinopla. El nom li'l canviaren a Estambul.

En la proclamació de la república de Turquia la capital es traslladà a Ankara. Durant el sigle XX el país es modernisà fins a l'actualitat.

Patrimoni cultural

Referències

Enllaços externs

Commons