Tombatossals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Escultura de ferro de Melchor Zapata dedicada a Tombatossals, en Castelló

Tombatossals és el títul de la novela de l'autor castellonenc, Josep Pasqual Tirado, publicada en l'any 1930, que té com a protagoniste un jagant mític nomenat Tombatossals. Entorn ad eixe personage s'expliquen moltes llegendes, que s'han convertit en un referent popular de la mitologia castellonenca, fins al punt de que està present en bona cosa d'ocasions durant les seues Festes de la Magdalena i fins i tot té dedicada una escultura jaganta en l'Avinguda Lledó de la capital de la Plana.

Tombatossals és un jagant bo que en l'ajuda dels seus amics fa possible la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. Naix de l'amor entre la Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una forta tempestat produïda per Bufanúvols a petició del segon. En aquella tempestat, tots els vents llevat de Tramontana per destarifada i perillosa varen ser convocats, i es varen arremolinar en el cel descarregant una tempestat que va rossegar una gran cantitat de pedres montanya avall, cap a la vall que els separava. Del montó de pedres s'alça, en els primers rajos de sol, son volgut fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia prou força com per a alçar o tombar les montanyes.

En el temps farà un cabaç d'amics també jagants, establint-se tots en La Cova de les Maravelles. Aixina Tombatossals, el seu gran amic Cagueme, Bufanúvols i l'Arrancapins varen viure com a bons germans dins de la cova fins que els fills del Rei Barbut varen solicitar la seua ajuda per a arreglar els assunts agraris del regne, pero la cosa es va complicar i tots se varen vore involucrats en una gran aventura.

Mitologia

La novela de Josep Pasqual Tirado està considerada com a la mitologia castellonenca. És la seua millor aportació, està considerada com a l'obra valenciana narrativa més perfeccionada de les primeres quatre décades del sigle XX. Incorporada a la cultura popular i tradicional, el seu caràcter mitològic la situa en un lloc molt especial dins de la lliteratura valenciana, puix que intentant justificar míticament el poble de Castelló de la Plana, transcendix d'ella mateixa, carregada d'una capacitat simbòlica inagotable. Aixina que, les aventures del jagant Tombatossals en la cort del rei Barbut i en la conquista de les Illes Columbretes es mostren al mateix temps com a mit, símbol i senyal.

La compositora Matilde Salvador va compondre en l'any 1943 l'òpera La filla del rei Barbut, basada en l'obra de Pasqual Tirado, Tombatossals.

Personages

  • Tombatossals
  • Bufanúvols
  • Arrancapins
  • Tragapinyols
  • Cagueme
  • Rei Barbut
  • La princesa
  • L'infantona

Escultura

En l'any 2003 s'inaugurà, en l'Avinguda del Lledó de la ciutat de Castelló, en motiu del 750 aniversari de la fundació de la vila, una escultura de ferro dedicada a Tombatossals, obra de l'escultor Melchor Zapata. L'escultura pesa 20 tonellades i té una altura de 20 metros i està feta en plaques de ferro.

Cine

En l'any 2013 es va produir una película d'animació per al públic infantil sobre la seua història, en el títul Gigantes, la leyenda de Tombatossals (Jagants, la llegenda de Tombatossals) dirigida per Manuel J. García i que va rebre cinc nominacions en els Premis Goya.

Lliteratura

En honor a Tombatossals es convoca anualment en Castelló un premi de lliteratura infantil ilustrada des de l'any 1999.

En l'any 2014, Pasqual Mas publica Tombatossals segle XXI, una obra de crítica ficció en la que s'analisa la realitat social a partir dels personages de Josep Pasqual Tirado.

Música

En l'any 2016, Pablo Bas estrena una obra musical, del gènero poema simfònic, nomenada Tombatossals. Esta obra fon un encàrrec de la Diputació de Castelló per al 39 certamen de bandes de música de la província de Castelló.

Vore també

Enllaços externs