Dia de la Pilota Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:28 22 set 2024 per Xavier (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
"Joc de pilota", del pintor Josep Bru i Albinyana

El Dia de la Pilota Valenciana es celebra el 21 de setembre. La pilota valenciana és el deport valencià més autèntic i autòcton del Regne de Valéncia, que conta en una gran tradició i afició en terres valencianes. S'ha desenrollat en moltes comarques valencianes durant molts sigles. La pilota valenciana és un deport nacional i tradicional de la Comunitat Valenciana, que es juga en una pilota i es pareix a uns atres jocs de pilota com el frontó.

És un deport valencià autòcton que es pot jugar en diverses modalitats, i en el qual s'enfronten un o més contrincants formant dos equips que competixen llançant una pilota, colpejant-la en la mà nua, o en llaugeres proteccions.

El nom de pilota valenciana s'usa per a distinguir-lo d'atres jocs de pilota, com la vasca, que es juga normalment contra un mur (frontó).

Orige

Artícul principal → Pilota valenciana.

La pilota valenciana té raïls antigues, en origens que es remonten a jocs de pilota practicats en l'época grega i romana. Es creu que el joc es va desenrollar a partir del jeu de paume francés i atres jocs de pilota europeus.

En l'Edat Mija, en el Regne de Valéncia, la pilota es va popularisar i es varen començar a establir les primeres normes. Era un deport associat a les classes socials més baixes, pero pronte guanyà popularitat entre els nobles, que el varen adoptar com a part de la seua cultura.

En els sigles XVIII i XIX, es varen organisar competicions i es varen començar a establir pistes específiques per a la seua pràctica. Es varen formalisar les regles i es va escomençar a practicar en diferents modalitats, tant pels professionals com en les escoles i aficionats.

A principis del sigle XX, la pilota valenciana va viure un gran auge, convertint-se en un símbol d'identitat cultural i deportiva en la Comunitat Valenciana. Es varen portar a terme competicions importants que varen ajudar a la difusió del deport.

Durant la segona mitat del sigle XX, el deport va sofrir un decliu per la falta d'interés i respal institucional, pero en les últimes décades va començar un procés de revitalisació, en programes educatius, competicions escolars i promoció en mijos de comunicació.

En l'any 1998, la pilota valenciana fon declarada Be d'Interés Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana, lo que va ajudar a la seua promoció i conservació. S'han implementat estratègies per a mantindre el deport viu entre les noves generacions.

Vore també

Enllaços externs