Maixquereta
Una maixquereta, en castellà mascarilla, és una espècie de careta que cobrix la boca i el nas per a protegir de possibles agents patògens. No confondre el terme en una caraceta o màixquera.
Podem dir que una maixquereta és un dispositiu dissenyat per a protegir al portador de les inhalacions atmosfèriques perilloses, incloent fums, vapors, gasos i partícules en suspensió com pols i microorganismes, bactèries i virus aerotransportats aixina com per a protegir als demés quan el portador pot contagiar alguna malaltia. S'usa per a no entrar en contacte en el COVID-19.
Tipos segons l'orige de l'aire
Hi ha dos categories principals en les maixqueretes:
- Maixquereta purificadora d'aire, que l'aire respirable s'obté per mig de la filtració d'una atmòsfera exterior contaminada -pols, virus, bactèries, elements químics- o per a evitar que qui porta la caraça contamine l'atmòsfera exterior i puga contagiar. Existix una gama que va des de les caraces facials de cara o mija cara relativament econòmiques d'un sol us, rebujable, a voltes denominades com maixquereta antipols o maixquereta FFP1), a maixqueretes protectores de major seguritat front a elements químics i biològics (maixquereta FFP2, maixquereta FFP3 i maixquereta N95) als més robusts models reutilisables en cartuchos reemplaçables, a sovint cridades caraces antigas.
- Maixquereta en suministrament d'aire, en que es proporciona un suministrament per mig de conducció des de bombones en oxigen o aire respirable des d'una ubicació que garantise la seua calitat -ventilador mecànic d'unitats de cuidats intensius, laboratoris biològics, submarinisme, bombers, etc.
Les maixqueretes tenen una peça facial que s'ajusta i subjecta al cap per mig de correges, arnés de tela, o algun atre método.
Tipos segons el seu us i nivell de protecció
Maixqueretes higièniques
Maixqueretes quirúrgiques
Maixqueretes segons normes europees - FFP
Maixqueretes segons normes nortamericanes - N
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Maixquereta.
- «Maixquereta». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
- Maixquereta en Wikipedia