Crisis espanyola de 2008-actualitat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En les diferents ocasions en les que s'han fet enquestes a la població espanyola sobre la seua percepció dels principals problemes que sofrix el país, esta ha respost de forma variada.

En este artícul s'analisen els principals problemes que els espanyols creuen que té Espanya.

Econòmics

Atur

El grau de desocupació en Espanya és el segon més alt entre els paisos de l'Unió Europea, despuix de Grècia.2 Tradicionalment, fins i tot en époques de bonança econòmica, la desocupació s'ha mantingut alt lo que indicaria una situació de desocupació estructural. Espanya té índex de pobrea​ alt respecte als paisos de l'Unió Europea i un alt grau de desigualtat social causat per la desigualtat d'ingrés.

D'acort en la EPA, en Espanya en el tercer trimestre de 2019, hi ha 3 315 000 persones parades, en una taxa de desocupació d'un 14,23 %.​ En 2008 la taxa de desocupació va créixer ràpidament, superant el 20 % en 2010 i situant-se en el 23,67 % de la població activa en el tercer trimestre de 2014.​ El 34,6 % dels menors de 25 anys es trobava en desocupació en 2018.​ Des de fa varis anys, s'ha convertit en la major preocupació​ de la societat espanyola, seguida de la preocupació per la corrupció i el frau i pels problemes d'índole econòmica.

Pensions

Cupo vasc-navarrés

El cupo vasc-navarrés genera desigualtat front al restant de comunitats autònomes degut a que són zones en major indústria que la majoria de regions espanyoles i la majoria d'ingressos que generen no es repartixen en el restant de comunitats autònomes.

Polítics

Despesa pública

Comunitats autònomes

  • fundacions
  • agències
  • observatoris
  • ents públics diversos
  • embaixades
  • televisions
  • parlaments

Duplicitats administratives

Senat

Massa polítics

Separatisme

Corrupció

La corrupció ha ocupat l'atenció de la societat espanyola, contribuint fins i tot a derribar a governs com els de Alejandro Lerroux en l'escàndal del *estraperlo i l'assunt Nombela (1935), o els de Felipe González pel cas Filesa o el cas Roldán. No obstant, la corrupció política ha segut una constant des de l'aprovació de la Constitució espanyola de 1978 fins als nostres dies, pervertint-se el sistema democràtic i debilitant-se la confiança de la Societat en els seus representants públics.

Immigració

Educació

Massa universitats

Adoctrinament

Artícul principal → Adoctrinament en les escoles espanyoles.

En Espanya, el sistema educatiu està controlat pels governs autonòmics, lo que ha facilitat que l'ensenyança s'adapte a la realitat de les dèsset Comunitats Autònomes, pero també ha suscitat crítiques de colectius de diferents territoris. En els últims temps, degut a les tensions territorials i la ideologisació en temes sensibles com la religió, l'orientació sexual o la defensa dels drets dels colectius d'homosexuals, lesbianes i transesxuals, estos sistemes educatius han segut objecte d'acusacions d'adoctrinament d'algun tipo, fonamentalment en els mijos de comunicació.


Vore també

Comunitats autònomes

Referències

Bibliografia

Enllaços externs