Proyecte:Política de borrat ràpit

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:44 3 jun 2022 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'després' a 'en acabant')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Els administradors, en el transcurs de les seues tasques de manteniment podran borrar artículs sense necessitat d'obrir una consulta de borrat a fi d'agilisar les tasques mencionades. Aixina mateix, qualsevol usuari pot marcar un artícul per al seu borrat ràpit per mig de l'us de la plantilla {{destruir|motius del borrat}}, això si l'artícul complix en algunes de les següents característiques.

Criteris generals de borrat ràpit

  1. En cas d'evident vandalisme, falsetat o estupidea de l'artícul. Eixemples: "El Sol està fet d'orchata"; "Nova York és una ciutat fundada per Jaume I en 2556".
  2. Pàgines que continguen insults, o atacs a qualsevol persona, siga de L'Enciclopèdia o no. Aixina mateix es borraran els ensajos contra ideologies/moviments polítics/religions que no tinguen més finalitat que desacreditar dita postura.
  3. Spam o pàgines d'autopromoció, propaganda o publicitat .
  4. Proves d'edició, com per eixemple "sériament puc crear la pàgina?"
  5. Boles, fraus .
  6. Violacions de drets d'autor . Si n'hi ha la possibilitat que l'usuari que va pujar el text siga l'amo dels drets d'autor, es colocarà {{copyvio}} i es donarà un mes per a provar l'autoria abans de borrar. Si procedix de pàgines en que siga un evident cas de plagi (de l'Encarta per eixemple), es colocarà {{plagio}} i es borrarà immediatament.
  7. Pàgines de discussió sense artícul, excepte quan siguen les d'un artícul borrat que continguen alguna discussió que haja de ser mantinguda com archiu històric.
  8. Borrat d'una pàgina per a deixar lloc: si s'ha de restaurar una versió borrada d'un artícul en eixe nom, o si s'ha de borrar una redirecció sense historial per a permetre un trasllat. Aixina mateix, també se borrarà per a la fusió d'historials.
  9. Pàgines borrades anteriorment en acabant d'una consulta de borrat i recreades per l'autor en contra del criteri de borrat que va portar a la seua eliminació.
  10. Per a manteniment elemental: borrat de redireccions que no apunten a un artícul o de desambiguacions en un sol artícul.
  11. A petició de l'únic autor, sempre que no hi haja més edicions en l'historial si este desija fusionar el text en un atre artícul o publicar-ho d'una atra forma. Tinga's en conte que molts usuaris novells que desconeixen este sistema, tracten de borrar-ho blanquejant la pàgina.

artículs

  1. Si és alguna cosa d'allò que s'ha inclòs en lo que L'Enciclopèdia no és . Açò inclou entre atres coses:
    1. Artículs que només incloguen enllaços externs, o llistes d'enllaços interns (si no són desambiguacions) o galeries d'imàgens sense texts. Si estes es poden fusionar en algun artícul ya existent, es preferix traslladar el text.
    2. Definicions, receptes o texts, previ trasllat.
    3. Investigacions originals .
    4. Ensajos d'opinió.
  2. Artículs de a penes una o dos llínees que no tinguen context que permeta qualificar-los com a esbossos, si be, i sempre que el contingut siga enciclopèdic, no es recomana el borrat ràpit als pocs minuts de la seua creació. S'hauria de donar un marge mínim (eix. mija hora) a l'autor per a la seua ampliació. Si l'artícul és més ampli, d'acort en Proyecte:Contextualisar, se li donarà un periodo d'un mes abans de procedir al borrat.
  3. Texts en atres idiomes excepte si s'estan traduint (haurà d'indicar-se en, per eixemple, la plantilla {{enobres}}). S'inclouen també en este supòsit aquells texts font de traducció automàtica que siguen pràcticament incomprensibles.
  4. Artículs de persones, grups musicals, pàgines web o empreses, entre atres, que clarament no en rellevància enciclopèdica. En cas de dubte sobre la possible rellevància, es colocarà {{senserellevancia}} i es donarà un terme d'un mes per a justificar la seua rellevància abans de decidir si procedix el borrat o no.

Redireccions

  1. Redireccions a pàgines inexistents.
  2. Redireccions des de l'espai de noms principal a l'espai de noms usuari, usuari discussió, etc.
  3. Redireccions com a conseqüència d'un trasllat des d'una pàgina en un erro en el títul. Si és una tilde, o algun erro molt freqüent, queda a consideració de l'administrador el deixar-ho, puix pot ser útil.

Categories

  1. Categories buides.
  2. Categories els artículs del qual han segut traslladades per errors d'escritura o per aplicació de la política de títuls.
  3. Categories que violen els aspectes objectius de la política de categories.

Pàgines d'usuari

  1. A petició del propi usuari.
  2. Si l'usuari en el dit nom no existix.
  3. Si viola la política sobre pàgines d'usuari.

Recorde sempre

Si l'artícul té un historial, ha de comprovar-se que no s'estiga mostrant una edició vandalisada abans de borrar. També ha de recordar-se que s'han de mantindre els historials de tot text que estiga en L'Enciclopèdia. I si la raó és que pareix una violació de drets d'autor i l'artícul és antic, haver de tindre's en conte la possibilitat que L'Enciclopèdia haja segut la plagiada.

Finalment, no cal perdre de vista que quan un usuari escriu alguna cosa en L'Enciclopèdia en valencià, accepta que siga publicat baix GFDL i la llicència Creative Commons Compartir Igual 3.0 i que este permís no pot ser revocat. Quan es parla del supòsit que un usuari demane el borrat del seu treball no es referix que este desige abandonar i exigixca que es retiren els seus texts, sino que en el seu treball tinga necessitat eliminar un artícul.