Diferència entre les revisions de "Ciceró"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 33: Llínea 33:
  
 
{{Cita|Al mentirós no se li dona crèdit ni tan sols quan diu la veritat.|Marc Tuli Ciceró}}
 
{{Cita|Al mentirós no se li dona crèdit ni tan sols quan diu la veritat.|Marc Tuli Ciceró}}
 +
 +
{{Cita|Quant més prop està la caiguda d'un imperi, més loques són les seues lleis.|Marc Tuli Ciceró}}
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 12:21 7 maig 2024

Marc Tuli Ciceró
Nacionalitat: Romana
Ocupació: Polític, filòsof, escritor i orador.
Naiximent: 3 de giner de 106 a. C.
Lloc de naiximent: Arpino, Itàlia, República romana
Defunció: 7 de decembre de 43 a. C.
Lloc de defunció: Formia, Itàlia, República romana

Marc Tuli Ciceró (Marco Tulio Cicerón, en castellà), conegut simplement per Ciceró o Cicerón en castellà (Arpino, Itàlia, 3 de giner de 106 a. C. - † Formia, Itàlia, 7 de decembre de 43 a. C.) fon un polític, filòsof, escritor i orador romà. Se li considera un dels més grans retòrics i estilistes de la prosa en llatí de la República romana.

Biografia

Reconegut universalment com un dels autors més importants de l'història romana, és responsable de l'introducció de les més célebres escoles filosòfiques helenes en l'intelectualitat republicana, aixina com de la creació d'un vocabulari filosòfic en llatí. Gran orador i reputat advocat, Ciceró va centrar —majoritàriament— la seua atenció en la seua carrera política. Hui en dia se li recorda pels seus escrits de caràcter humaniste, filosòfic i polític. Les seues cartes, la majoria enviades a Àtic, varen alcançar un enorme reconeiximent en la lliteratura europea per l'introducció d'un depurat estil epistolar. Corneli Nepote va destacar la riquea ornamental d'estes cartes, escrites «sobre els inclinaments dels líders, els vicis dels comandants i les revolucions estatals», que transportaven al llector ad eixa época.

Ciceró també fon filòsof i escrigué una vasta obra per al públic llatí. Encara que tingué professors de cada una de les escoles filosòfiques del seu temps (platonisme, peripatetisme, estoïcisme, epicureisme i escepticisme), va passar la seua vida professant la seua predilecció a l'Acadèmia d'Atenes. La filosofia de Ciceró és una de les majors representacions de l'eclecticisme i del desenroll del dret natural.

Constituït en un dels màxims defensors del sistema republicà tradicional, va combatre la dictadura de Juli César fent us de tots els seus recursos. No obstant, durant la seua carrera no va dubtar en canviar de postura depenent del clima polític. Esta indecisió és frut del seu caràcter sensible i impressionable. Intemperant, era propens a reaccionar de manera excessiva davant els canvis. L'escritor Asinio Polión va escriure d'ell:

¡Ixcà haguera segut capaç de soportar la prosperitat en major autocontrol i l'adversitat en major energia!

Despuix de la mort de César, Ciceró es va convertir en enemic de Marc Antoni en la lluita pel poder que va seguir, atacant-lo en una série de discursos. Fon proscrit com a enemic de l'estat pel Segon Triumvirat i conseqüentment eixecutat per soldats que operaven en el seu nom en el 43 a. C. despuix d'haver segut interceptat durant un intent de fugida de la península italiana.

Al redescubrimient per Petrarca de les cartes de Ciceró a sovint se li atribuïx l'inici de la Renaixença i humanisme del Quattrocento (sigle XIV). El cim de l'autoritat i el prestigi de Ciceró es va produir durant l'Ilustració del sigle XVIII, i el seu impacte en els principals pensadors i teòrics polítics de l'Ilustració com John Locke, David Hume, Montesquieu i Edmund Burke fon substancial. Les seues obres es troben entre les més influents de la cultura europea, i encara hui constituïxen un dels cossos més importants de material de primera mà de l'història romana, especialment els últims dies de la República Romana.

Cites

Són molt famoses i populars algunes frases del gran Ciceró:

No n'hi ha prou en alcançar el saber, és necessari saber utilisar-lo.
Marc Tuli Ciceró
Al mentirós no se li dona crèdit ni tan sols quan diu la veritat.
Marc Tuli Ciceró
Quant més prop està la caiguda d'un imperi, més loques són les seues lleis.
Marc Tuli Ciceró

Enllaços externs