Diferència entre les revisions de "Convencio Valencianista"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m (Text reemplaça - 'tingut' a 'tengut')
Llínea 18: Llínea 18:
 
* Desmarcar el moviment socio-cultural valencianiste d'actituts i postures pseudovalencianes.
 
* Desmarcar el moviment socio-cultural valencianiste d'actituts i postures pseudovalencianes.
 
* Possibilitar un camí de futur, lliure d'ingerenies i en clau valenciana per a la societat valenciana.
 
* Possibilitar un camí de futur, lliure d'ingerenies i en clau valenciana per a la societat valenciana.
* Dotar de major contingut al terme valencianiste.
+
* Dotar de major contengut al terme valencianiste.
  
 
== Cites ==
 
== Cites ==

Revisió de 12:51 22 feb 2018

Convencio Valencianista és una entitat cívic-social valenciana que naixqué en l'espirit que es creà en la Convencio Valencianista Valencianisme2012 celebrada el 21 d'abril de l'any 2012, i de les bases consensuades en ella.

La Convencio Valencianista. Valencianisme2012 sorgí de la necessitat de superar les divisions en les que se trobava immers el valencianisme, les quals tenien en bona mida el seu orige en la falta d'un ideari clar que orientara les accions futures.

El 21 d'abril de l'any 2012 es va celebrar en la ciutat de Valéncia (en un hotel de l'avinguda del Port) la Convencio Valencianista Valencianisme2012 (V2012). Creada una comissió preparatòria i organisadora, una presidència de taula i uns participants acreditats, es va expondre un Document Marc aprovant-se o no els diferents punts despuix de la presentació d'esmenes, debat, si calia, i votació.

Els assistents i participants foren més de 150 persones, representant a quasi totes les comarques valencianes. Una volta acabada la Convenció i vistes les aprovacions ad eixe Document Marc s'edità un llibre titulat Consens per al futur en totes les conclusions que fon editat per Edicions Mosseguello.

Activitats

La Convencio Valencianista seguix vigent com a entitat cívic-cultural organisant diferents actes i publicacions, com l'activitat Tots els dies 9 ademés de la publicació d'un bolletí d'informació i diferents iniciatives tot encaminat a la defensa de la cultura i llengua valencianes.

Objectius

L'entitat ampara ya sis llínees d'actuació en les que desenrollar objectius ambiciosos, pero reals i alcançables, deixant certes utopies en un segon pla. El treball en els àmbits cultural, social, econòmic, formatiu, organisatiu i politològic busca el millorar la societat valenciana, i es realisa tenint com a referència quatre fins bàsics que, en el cos estutari, queden arreplegats de la següent manera:

  • Contribuir a donar solució als assunts que generen divisió entres els valencians.
  • Desmarcar el moviment socio-cultural valencianiste d'actituts i postures pseudovalencianes.
  • Possibilitar un camí de futur, lliure d'ingerenies i en clau valenciana per a la societat valenciana.
  • Dotar de major contengut al terme valencianiste.

Cites

En el Document Marc aprovat per la Convencio Valencianista, en el punt 1 denominat Idiosincrasia del Poble Valencià, en l'apartat 1.3 Senyes d'identitat, en quan a la llengua valenciana se diu lo següent:

La llengua valenciana es una llengua romanica independent i auctoctona. Deriva del baix llati, modificat a partir de les influencies i aportacions de tots els pobles i cultures que s'han relacionat en el Poble Valencià en uns moments claus per a la conformacio del mateix i del seu idioma. Es propia i particular del Regne de Valencia i ad ella s'ha de prestar especial dedicacio i proteccio. Es parla en tota la part nort del territori, i va estenent-se cap al sur en una ampla faixa costera fins al llimit de Murcia. Les variants dialectals i locals que l'enriquixen constituixen unes diferencies tant minimes que molts llingüistes han resaltat el fet de que el valencià es una llengua especialment homogenea -tant en l'aspecte lexic, com gramatical, com fonetic- entre les llengües romaniques, lo qual es producte d'una forta consciencia idiomatica propia, manifestada en continuïtat a lo llarc de l'Historia. El castella es primer idioma en un ambit geografic que s'esten de manera paralela, tambe de nort a sur, en una faixa interior.

Referències

  • Consens per al futur. Document Marc consensuat en la Convencio Valencianista V2012 (Valéncia, 2012) ISBN 978-84-938137-8-9

Enllaços externs