Diferència entre les revisions de "Vicent Ventura"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 30: Llínea 30:
 
== Llibre ==
 
== Llibre ==
  
Existix el llibre d'entrevistes per Adolf Beltran titulat ''Vicent Ventura. Converses amb un ciutadà'' (Valéncia: Tàndem, [[1993]], colecció "Tàndem de la Memòria").  
+
Existix el llibre d'entrevistes per Adolf Beltran titulat ''Vicent Ventura. Converses amb un ciutadà'' (Valéncia: Tàndem, [[1993]], colecció "Tàndem de la Memòria").  
 
        
 
        
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 15:12 20 dec 2024

Vicent Ventura i Beltran
Vicent ventura.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Periodiste i polític.
Naiximent: 1924
Lloc de naiximent: Castelló de la Plana, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 25 de decembre de 1998
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Vicent Ventura i Beltran (Castelló de la Plana, 1924 - † Valéncia, 25 de decembre de 1998) fon un periodiste i polític valencià d'ideologia pancatalanista.

Biografia[editar | editar còdic]

En l'any 1964 conseguix tornar a Valéncia, pero fon confinat en Dénia durant mig any. Açò no li impedix continuar el seu treball en el sí del partit i en les poques iniciatives antifranquistes que es podien realisar en aquell temps.

Més tart funda l'agència de publicitat Publipress. A partir de 1966 escomença a fer colaboracions en la prensa valenciana (Levante-EMV), barcelonesa (La Vanguardia) i madrilenya (Madrid, Informaciones). També colabora en Valencia-fruits, Avui i Serra d'Or.

Fon una de les primeres veus de l'esquerra nacionalista en defendre l'integració de la llavors nova Comunitat Econòmica Europea (CEE). Despuix de la desaparició del PSV, participa en la constitució del Partit Socialiste del País Valencià (PSPV). En 1977 publica Política per a un país, a on destacava la necessitat de la recuperació de les senyes d'identitat i de l'autoestima valencianes en un marc de construcció europea.

El seu protagonisme en el partit fon decreixent quan este es vincula al PSOE i es varen impondre les llínees reformistes. En l'any 1987 participa en la llista de l'Esquerra dels Pobles al Parlament Europeu, si be problemes en esta coalició (encapçalada per Euskadiko Ezkerra) li varen impedir ocupar l'escan pel temps acordat.

Vicent Ventura se presentà en llistes electorals, com a independent, en la candidatura del partit Unitat del Poble Valencià (UPV) en la llista autonòmica per la província de Valéncia l'any 1991.

Premi Vicent Ventura[editar | editar còdic]

Una comissió de personalitats integrada per representants de les universitats de Valéncia i Jaume I de Castelló; els sindicats STEPV, CCOO, UGT i Unió de Llauradors i Ramaders, aixina com la Unión de Periodistas Valencianos, otorga anualment el Premi Vicent Ventura, que es concedix a una persona o colectiu que s'haja distinguit per la seua trayectòria cívica, democràtica i de compromís en la Comunitat Valenciana.

Llibre[editar | editar còdic]

Existix el llibre d'entrevistes per Adolf Beltran titulat Vicent Ventura. Converses amb un ciutadà (Valéncia: Tàndem, 1993, colecció "Tàndem de la Memòria").

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons