Diferència entre les revisions de "Ibn al-Abbar"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 19: Llínea 19:
 
* [http://poesiadelmomento.com/hispanica/19musulperson.html#Ibn%20al%20Abbar Biografia d'Ibn al-abbar]
 
* [http://poesiadelmomento.com/hispanica/19musulperson.html#Ibn%20al%20Abbar Biografia d'Ibn al-abbar]
  
 +
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Escritors de al-Àndalus]]
 
[[Categoria:Escritors de al-Àndalus]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]

Revisió de 17:53 13 maig 2010

Abu Abd Allah Muhammad Ibn al-Abbar (Valéncia, 1199 - Tunis, 6 de giner de 1260) fon un poeta, historiador, diplomàtic i polític valencià. Era originari d'una influent família yemenita d'Onda, ciutat de la Taifa de Valéncia.

Durant la seua vida en Valéncia fon un destacat poeta i va brillar professionalment en la secretaria dels governadors de Valéncia, fins que, sessejada la ciutat per Jaume I, fon enviat a Tunis a demanar socors a l'emir dels hafnis de Tunis, Abu Zakariya, davant de qui va recitar una qasida famosa:

"Obert està el camí. Als teus guerrers guia,

oh dels oprimits constant valedor!

Auxili et demanda la bella Andalusia;

la llibertat espera del teu heròic valor..."

Després de la conquista de Valéncia per Jaume I, Ibn al-Abbar es va instalar en Tunis, i va continuar treballant de forma destacada com a secretari de cancelleria, pero l'emir al-Mustansir va ordenar eixecutar-li en 1260, cremant més tart el seu cadàver junt en tots els seus escrits.

Les seues obres lliteràries més importants, a l'Hulla al Siyara (La túnica recamada) i la Takmila ,són una colecció de biografies dels príncips i magnats nort-africans i andalusins, unes magnífiques cròniques que documenten la història medieval de l'islam occidental. Es va distinguir també com poeta, especialment per les seues qasidas o poesies dedicades a la pèrdua de Balansiyya (Valéncia) o la que descriu les tràgiques circumstàncies per les quals està passant al-Àndalus en el sigle XIII.

Enllaços externs