Diferència entre les revisions de "Dia Mundial de la Salut Mental"
Llínea 26: | Llínea 26: | ||
La OMS treballarà en els seus socis per a llançar una campanya entorn al tema "Fer de la salut mental i el benestar per a tots una prioritat global". Serà una oportunitat per a que les persones en problemes de salut mental, els defensors de la causa, els governs, els empresaris, els empleats i atres parts interessades es reunixquen per a reconéixer els alvanços en este camp i per a expressar lo que tenim que fer per a que la salut mental i el benestar es convertixquen en una prioritat mundial per a tots. | La OMS treballarà en els seus socis per a llançar una campanya entorn al tema "Fer de la salut mental i el benestar per a tots una prioritat global". Serà una oportunitat per a que les persones en problemes de salut mental, els defensors de la causa, els governs, els empresaris, els empleats i atres parts interessades es reunixquen per a reconéixer els alvanços en este camp i per a expressar lo que tenim que fer per a que la salut mental i el benestar es convertixquen en una prioritat mundial per a tots. | ||
− | Temes | + | == Temes de l'any 2022 == |
* L'impacte del COVID-19 en la salut mental. | * L'impacte del COVID-19 en la salut mental. |
Revisió de 11:04 13 set 2024
El Dia Mundial de la Salut Mental es commemora tots els 10 d'octubre; l'objectiu que perseguix, és el de recordar que la salut de cada individu és la sòlida base per a la construcció de vides plenes i satisfactòries. Açò té una estricta correlació en la definició de "salut" (1946) proposta per l'Organisació Mundial de la Salut (OMS) que la considera com un "estat de complet benestar físic, mental i social, no solament l'absència d'afeccions o malalties". Aixina, s'establixen estrets vínculs entre la salut física i la salut mental, entenent que són pilars fonamentals per al benestar.
Un dels efectes de la definició de salut adoptat per lA OMS li'l pot ubicar despuix de la posguerra, en els anys 50 i referix a una reestructuració global de l'atenció psiquiàtrica. Mentres el positivisme seguia present i, sobretot, en el sorgiment de la psicofarmacología, la realitat és que l'Organisació Mundial de la Salut havia alvançat en la creació de nous dispositius: Programa de Siquiatria Comunitària, Política del Sector, la socioterapia, comunitats terapèutiques, entre unes atres. Es dicta la Llei de Salut Mental 180 i destaquem tres eixos de la reforma. En primer lloc, la proposta d'abandonar els psiquiàtrics per a promoure la creació de nous servicis. En segon lloc, respecte a la Siquiatria Comunitària Anglosajona, es *propulsa una proposta tècnica i pragmàtica. Finalment, per mig dels aportes de Basaglia i la desinstitucionalizació, apareix una proposta crítica i antisiquiátrica.
Esta efemèrides, el Dia Mundial de la Salut Mental, es commemora en una campanya que busca concentrar l'atenció mundial en l'identificació, tractament i prevenció d'algun trastorn emocional o de conducta destacat per ad eixe any.
És un dia i una commemoració establida i organisada per les institucions d'acort en entitats i colectius de familiars i professionals. En contraposició, se celebra anualment en cada volta més països el Dia de l'Orgull Foll, organisat per colectius de supervivents de la siquiatria que consideren que són un colectiu al que s'ha invisibilisat, tutelat i marginat, i que busquen visibilisar els seus problemes causats precisament pels agents, organisacions i institucions sanitàries, familiars i professionals. En general, dins de l'Orgull Foll, hi han discursos de crítica i oposició als diagnòstics del DSM i CIE en contrast en la temàtica anual del dia de la salut mental, que sol estar relacionat en una etiqueta psiquiàtrica.
Per eixemple,la temàtica del Dia Mundial de la Salut Mental de l'any 2003 es va centrar en els trastorns emocionals i de conducta de chiquets i adolescents, enfocant l'atenció mundial cap als efectes que provoquen en el benestar mental i emocional dels jóvens, els traumatismes i la violència.
Commemoració 2019
En l'any 2019 l'Organisació Mundial de la Salut (OMS) s'ha centrat en la prevenció del suïcidi, Trastorn que té preocupat a les autoritats i als professionals per l'impacte que té cada volta que pert la vida una persona anticipadament. El 10 de setembre de cada any es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, es fomenten en tot lo món compromisos i mides pràctiques per a previndre els suïcidis. Eixe any l'Organisació Mundial de la Salut ha generat material àudio visual per a generar consciència en diferents àmbits
- Prevenció del suïcidi: informació per a professors.
- Prevenció del suïcidi en el treball: informació per als empleadors, gerents i empleats.
- Prevenció del suïcidi: informació per al personal d'emergència.
- Prevenció del suïcidi: informació per als treballadors de la salut.
Commemoració 2022
La pandèmia del COVID-19 ha creat una crisis mundial per a la salut mental, alimentant l'estrés a curt i llarc determini i socavant la salut mental de millons de persones. Les estimacions situen l'aument dels trastorns d'ansietat i depressió en més d'un 25% durant el primer any de la pandèmia. Al mateix temps, els servicis de salut mental s'han vist greument pertorbats i la brecha en el tractament de les afeccions mentals s'ha ampliat.
La OMS treballarà en els seus socis per a llançar una campanya entorn al tema "Fer de la salut mental i el benestar per a tots una prioritat global". Serà una oportunitat per a que les persones en problemes de salut mental, els defensors de la causa, els governs, els empresaris, els empleats i atres parts interessades es reunixquen per a reconéixer els alvanços en este camp i per a expressar lo que tenim que fer per a que la salut mental i el benestar es convertixquen en una prioritat mundial per a tots.
Temes de l'any 2022
- L'impacte del COVID-19 en la salut mental.
- El coneiximent és poder: abordar l'estigma a través del contacte social.
- Desencadenar la renaixença de la salut mental: reforçar l'atenció comunitària per a tots els necessitats.
- L'autonomia en la presa de decisions de salut: una clau per a la recuperació en l'atenció a la salut mental.
- Reformar els entorns de treball per a promoure i protegir la salut mental.