Diferència entre les revisions de "Vicent González Lizondo"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Contingut canviat per «thumb|250px|'''Vicent González Lizondo''' Qui millor pot dir als valencians que es vendres a Espanya... ah, espera, que està Sentandreu Firmat: M...».)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Lizondo.jpg|thumb|250px|'''Vicent González Lizondo''']]
 
[[Image:Lizondo.jpg|thumb|250px|'''Vicent González Lizondo''']]
'''Vicent González Lizondo''' ([[Valéncia]], 22 d'agost de 1942 - id., 23 de decembre de 1996) fon un polític i empresari [[valencià]] i figura líder del [[nacionalisme valencià]]<ref>[http://www.elmundo.es/papel/hemeroteca/1996/12/24/opinion/195729.html Fulminat després de l'última polèmica], ''[[El Mundo]]'', 24 de decembre de 1996.</ref> i de tall conservador <ref name="diccionari">[http://www.alfonselmagnanim.com/MEDIA/dicci_pol_val.pdf Diccionari biogràfic de polítics valencians 1810-2005], Institució Alfons el Magnànim.</ref>
 
  
== Inicis polítics ==
+
Qui millor pot dir als valencians que es vendres a Espanya... ah, espera, que està Sentandreu
En 1977 forma part del recent naixcut partit [[Unio Regional Valenciana]], formació sorgida després de les eleccions llegislatives de 1977, que trague 1 regidor en l'Ajuntament de Valencia. Este partit es pot considerat el germe de la futura [[Unio Valenciana]].
 
  
== Unio Valenciana ==
+
Firmat: Maulet actuant
Fon President i fundador, en 1982, junt a [[Miquel Ramón Izquierdo]] i atres persones, del partit nacionaliste [[Unio Valenciana]], en el que desenrollara la seua vida política fins a l'any 1996.
 
 
 
En les Eleccions municipals espanyoles de 1983, ixqué elegit regidor en la Ciutat de [[Valéncia]], càrrec que va repetir en les Eleccions municipals espanyoles de 1987, en les que UV fon el segon partit més votat, després del [[PSOE]]. Quan l'alcalde, el socialiste [[Ricart Pérez Casado]], dimití a finals de 1988, González Lizondo presentà la seua candidatura en el recolzament d'[[Alianza Popular]], pero fon derrotat per la socialista [[Clementina Ródenas]] per 14 vots contra 13. La candidatura de Lizondo no va conseguir el recolzament del [[Centro Democrático y Social]].<ref>[http://www.elpais.com/articulo/espana/RODENAS/_CLEMENTINA/ESPAnA/COMUNIDAD_VALENCIANA/ESPAnA/UNIoN_VALENCIANA/CENTRO_DEMOCRaTICO_Y_SOCIAL/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPAnOL_/PSOE/socialista/Clementina/Rodenas/accede/alcaldia/Valencia/gracias/abstencion/CDS/elpepiesp/19890114elpepinac_18/Tes La socialista Clementina Ródenas accedix a l'Alcaldía de Valencia gracies a l'abstencio del CDS], ''[[El País]]'', 14 de giner de 1989.</ref>
 
 
 
En les Eleccions generals espanyoles de 1989 fon un dels dos diputats d'[[Unió Valenciana]], sent portaveu del Grup Mixt. Gràcies al pacte d'Unio Valenciana en el [[Partido Popular]] en les Eleccions municipals espanyoles de 1991, [[Rita Barbera]] accedix a l'Alcaldia de Valéncia. González Lizondo fon primer Tinent d'Alcalde de [[Valencia]], con [[Rita Barberà]] com a alcaldesa, pero va dimitir a l'any següent després de que un membre d'UV abandonara el grup i l'equip municipal PP-UV perguera la majoria en l'Ajuntament.
 
 
 
En les Eleccions generals espanyoles de 1993 González Lizondo torna a ser diputat, ara en solitari, i integrat en el Grup Mixt. Pero en octubre de 1994 renuncià al seu escan, mesos després d'haver segut intervingut del cor, sent substitut per [[José Maria Chiquillo]].
 
 
 
Mes tart, a pesar del seus problemes coronaris, es presenta a les Eleccions a les Corts Valencianes de 1995, a on [[Unió Valenciana]] obté 5 diputats. Gràcies al nomenat ''Pacte del Pollastre'', [[Eduardo Zaplana]], del [[Partido Popular]], accedí a la Presidència de la [[Generalitat Valenciana]], i González Lizondo fon nomenat President de les [[Corts Valencianes]], entrant [[Unió Valenciana]] en el govern, en varies conselleries al seu càrrec.
 
 
 
== Polemica dins d'Unio Valenciana ==
 
En novembre de 1996, després de numerosos enfrontaments en la nova direcció del partit, liderada per [[Hector Villalba]], González Lizondo fon expulsat d'[[Unio Valenciana]] al considerar la majoria de la militància que havia propiciat un gir del partit cap al Partido Popular.<ref name="diccionari"/> Durant un ple del Parlament el 19 de decembre patí un infart, i muigué quatre dies després per un paro cardíac.
 
 
 
Com a empresari, era propietari de la fabrica de pinzells i broches “Greco”, situada en Valencia. Tenia dona i varis fills, un dels quals, '''Vicent González-Lizondo Sanchéz''' ingressà en els anys 2000 dins d'Unio Valenciana.
 
 
 
== Llibres ==
 
*"Valencia, nuestra ciudad" per Vicent Gonzaléz Lizondo, (1991).
 
*"No, sin nosotros" per Vicent Gonzaléz Lizondo. Editat per Unio Valenciana, (1995).
 
*"La vida por Valencia" biografia escrita per [[Carles Recio]] i editada per l' [[Associació Cultural Vicent Gonzaléz Lizondo]], (2003).
 
 
 
 
 
==Referencies==
 
{{listaref}}
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
*[http://www.vglizondo.org/ Associació Cultural Amics de Vicent González i Lizondo].
 
*[http://www.elmundo.es/papel/hemeroteca/1996/12/24/nacional/195795.html Mor Vicent González Lizondo, President de les Corts Valencianes], ''[[El Mundo]]'', 24 de decembre de 1996.
 
 
 
 
 
{{traduït de|es|Vicente_González_Lizondo}}
 
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Polítics]]
 
[[Categoria:Polítics de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Valencianisme]]
 

Revisió de 18:47 26 dec 2009

Archiu:Lizondo.jpg
Vicent González Lizondo

Qui millor pot dir als valencians que es vendres a Espanya... ah, espera, que està Sentandreu

Firmat: Maulet actuant