Diferència entre les revisions de "Renfe"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No es mostren 21 edicions intermiges d'5 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Renfe.jpg|right|Logotip actual de RENFE]]
+
[[Image:Logotipo de Renfe Operadora.svg|right|thumb|Logotip actual de Renfe Operadora]]
[[Image:Euromed.jpg|right|Logotip actual de RENFE]]
+
[[Image:Euromed Ben.jpg|right|thumb|300px|Tren '''Euromed''', de grans llinies de RENFE en l'estacio de Benicarló-Peniscola]]
  
La '''Xàrcia Nacional dels Ferrocarrils Espanyols''' (En castellà ''Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles''), '''RENFE''', es una companyia de ferrocarrils que va operar en tot el territori espanyol des de l'any 1941 fins al 31 de Decembre del 2004.
+
La '''Xàrcia Nacional dels Ferrocarrils Espanyols''' (En castellà ''Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles''), '''Renfe''', és una companyia de ferrocarrils que va operar en tot el territori espanyol des de l'any [[1941]] fins al [[31 de decembre]] del [[2004]].
  
Fon creada pel general Franco l'any 1941, només va finalisar la guerra civil espanyola, en l'intenció de reparar els danys que la xàrcia ferroviària havia patit. Per a tal fi, va nacionalisar les companyies ferroviàries existents, com la companyia de camins de ferro del nort (de la que pren el nom l'Estació del Nort de Valéncia), o la companyia M.Z.A, entre atres.
+
Fon creada pel general [[Franco]] en l'any 1941, a soles va finalisar la guerra civil espanyola, en l'intenció de reparar els danys que la xàrcia ferroviària havia patit. Per a tal fi, va nacionalisar les companyies ferroviàries existents, com la companyia de camins de ferro del nort (de la que pren el nom l'[[Estació del Nort]] de [[Valéncia]]), o la companyia M.Z.A, entre atres.
  
En els anys 80, RENFE es va dividir en unitats de negoci en la part de viagers i mercaderies. Les sis unitats de negoci son les següents:
+
En els anys 80, RENFE es va dividir en unitats de negoci en la part de viagers i mercaderies. Les sis unitats de negoci són les següents:
  
* Rodalies Renfe
+
* [[Rodalies Renfe]]
 
* Regionals Renfe
 
* Regionals Renfe
 
* Llarc Recorregut Renfe / Grans Llínies Renfe
 
* Llarc Recorregut Renfe / Grans Llínies Renfe
Llínea 14: Llínea 14:
 
* Mercaderies Renfe
 
* Mercaderies Renfe
 
* Fabricació i manteniment Renfe
 
* Fabricació i manteniment Renfe
 +
 +
En l'any [[2004]] s'aprovà la llei que va permetre la lliberalisació del sector ferroviari. Per a tal fí el monopoli de RENFE havia de terminar, aixina, des de l'[[1 de giner]] de [[2005]], RENFE se'n va dividir en dos empreses, Adif (Administrador de Industries Ferroviàries), que continuava tenint el monopoli natural de la gestió de la xàrcia ferroviària i de la qual es va separar l'empresa [[Renfe-operadora]] encarregada de la gestió del transport de viagers i mercaderies en regim de lliure competència.
 +
 +
El nou model preveu que Adif siga qui mantinga la xàrcia i les operadores ferroviàries que les gasten paguen un cànon (Renfe-operadora també està obligada) per utilisar-la.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
*[http://www.renfe.es Pàgina web oficial de Renfe Operadora]
+
{{Commonscat|Renfe Operadora}}
*[http://www.adif.es Pàgina web oficial de ADIF]
+
*[https://www.renfe.es Pàgina web oficial de Renfe Operadora]
*[http://ferrocarriles.wikia.com/wiki/Red_Nacional_de_los_Ferrocarriles_Espa%C3%B1oles Complet artícul en Ferropedia sobre RENFE]
+
*[https://www.adif.es Pàgina web oficial de ADIF]
*[http://www.cafeytren.com/companias-de-trenes/renfe/index.php Informació sobre Renfe]
+
*[https://www.cafeytren.com/companias-de-trenes/renfe/index.php Informació sobre Renfe]
*[http://www.renfe.es/comunicacion/mundotren/historia/index.html Historia de RENFE en pàgina web de Renfe]
+
*[https://www.wefer.com/w4/kw4-renfe.htm Història de RENFE en Wefer]
*[http://www.wefer.com/w4/kw4-renfe.htm Historia de RENFE en Wefer]
+
*[https://uvadoc.uva.es/handle/10324/65 El procés de nacionalisació dels ferrocarrils en Espanya. Història de les grans companyies ferroviàries, 1913-1943]
*[http://fcmaf.castillalamancha.es/cronologia.htm Cronologia en fcmaf]
 
*[http://uvadoc.uva.es/handle/10324/65 El procés de nacionalisació dels ferrocarrils en Espanya. Historia de les grans companyies ferroviàries, 1913-1943]
 
  
  
 
[[Categoria:Operadors ferroviaris d'Espanya]]
 
[[Categoria:Operadors ferroviaris d'Espanya]]

Última revisió del 05:02 19 set 2022

Logotip actual de Renfe Operadora
Tren Euromed, de grans llinies de RENFE en l'estacio de Benicarló-Peniscola

La Xàrcia Nacional dels Ferrocarrils Espanyols (En castellà Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles), Renfe, és una companyia de ferrocarrils que va operar en tot el territori espanyol des de l'any 1941 fins al 31 de decembre del 2004.

Fon creada pel general Franco en l'any 1941, a soles va finalisar la guerra civil espanyola, en l'intenció de reparar els danys que la xàrcia ferroviària havia patit. Per a tal fi, va nacionalisar les companyies ferroviàries existents, com la companyia de camins de ferro del nort (de la que pren el nom l'Estació del Nort de Valéncia), o la companyia M.Z.A, entre atres.

En els anys 80, RENFE es va dividir en unitats de negoci en la part de viagers i mercaderies. Les sis unitats de negoci són les següents:

  • Rodalies Renfe
  • Regionals Renfe
  • Llarc Recorregut Renfe / Grans Llínies Renfe
  • Alta Velocitat Renfe
  • Mercaderies Renfe
  • Fabricació i manteniment Renfe

En l'any 2004 s'aprovà la llei que va permetre la lliberalisació del sector ferroviari. Per a tal fí el monopoli de RENFE havia de terminar, aixina, des de l'1 de giner de 2005, RENFE se'n va dividir en dos empreses, Adif (Administrador de Industries Ferroviàries), que continuava tenint el monopoli natural de la gestió de la xàrcia ferroviària i de la qual es va separar l'empresa Renfe-operadora encarregada de la gestió del transport de viagers i mercaderies en regim de lliure competència.

El nou model preveu que Adif siga qui mantinga la xàrcia i les operadores ferroviàries que les gasten paguen un cànon (Renfe-operadora també està obligada) per utilisar-la.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons