Diferència entre les revisions de "Institut Ramon Llull"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «L''''Institut Ramon Llull''' (IRL) és una institució catalanista depenent de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del G...»)
 
 
(No es mostren 6 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
L''''Institut Ramon Llull''' (IRL) és una institució [[Catalanisme|catalanista]] depenent de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del Govern Balear en l'objectiu de promoure la proyecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Té el seu nom en honor a [[Ramon Llull]] filòsof i escritor mallorquí dels sigles XIII-XIV. Des d'octubre de l'any [[2018]] la directora de l'Institut és Iolanda Batallé.
+
L''''Institut Ramon Llull''' (IRL) és una institució [[Catalanisme|catalanista]] depenent de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del Govern Balear en l'objectiu de promoure la proyecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Té el seu nom en honor a [[Ramon Llull]] filòsof i escritor mallorquí dels [[sigle XIII|sigles XIII]]-[[Sigle XIV|XIV]]. Des d'octubre de l'any [[2018]] la directora de l'Institut és Iolanda Batallé.
  
 
El IRL és un dels integrants, junt en el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals, la ciutat d'Alguer i la Ret de Ciutats Valencianes, de la [[Fundació Ramon Llull]], de sèu en [[Andorra]].
 
El IRL és un dels integrants, junt en el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals, la ciutat d'Alguer i la Ret de Ciutats Valencianes, de la [[Fundació Ramon Llull]], de sèu en [[Andorra]].
Llínea 5: Llínea 5:
 
== Història ==
 
== Història ==
  
L'Institut fon creat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, per mig de la firma d'un conveni el 5 d'abril de [[2002]]. La creació de l'Institut va ocórrer en un moment polític en el que governaven [[Convergència i Unió]] (CiU) en [[Catalunya]] i un govern plural d'esquerres en les [[Illes Balears|Balears]] format pel PSOE-PSIB, PSM, EUIB, Els Verds i UM). No obstant, en les eleccions autonòmiques del 25 de maig de [[2003]], el [[Partit Popular|PP]] tornà al govern de la comunitat balear i les relacions entre abdós patrons de l'institut es varen anar deteriorant, fins que finalment el govern balear decidí separar-se de l'institut (el 25 de juny de [[2004]]). El 26 d'abril de [[2005]], ya en el govern català com a únic responsable de l'institut, i en els mateixos objectius, es varen aprovar uns nous estatuts. En el nou canvi d'administració en Balears, en decembre de [[2008]], l'Institut va tornar a tindre com a integrants a les administracions autonòmiques de Catalunya i les Balears.
+
L'Institut fon creat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, per mig de la firma d'un conveni el [[5 d'abril]] de [[2002]]. La creació de l'Institut va ocórrer en un moment polític en el que governaven [[Convergència i Unió]] (CiU) en [[Catalunya]] i un govern plural d'esquerres en les [[Illes Balears|Balears]] format pel PSOE-PSIB, PSM, EUIB, Els Verds i UM). No obstant, en les eleccions autonòmiques del [[25 de maig]] de l'any [[2003]], el [[Partit Popular|PP]] tornà al govern de la comunitat balear i les relacions entre abdós patrons de l'institut es varen anar deteriorant, fins que finalment el govern balear decidí separar-se de l'institut (el [[25 de juny]] de [[2004]]). El [[26 d'abril]] de [[2005]], ya en el govern català com a únic responsable de l'institut, i en els mateixos objectius, es varen aprovar uns nous estatuts. En el nou canvi d'administració en Balears, en [[decembre]] de l'any [[2008]], l'Institut va tornar a tindre com a integrants a les administracions autonòmiques de Catalunya i les Balears.
  
 
== Activitats ==
 
== Activitats ==
  
L'Institut Ramon Llull desenrolla una política de colaboració en diverses institucions culturals, entre elles l'[[Institut Cervantes]], per a promoure la llengua i cultura catalanes.
+
L'Institut Ramon Llull desenrolla una política de colaboració en diverses institucions culturals, entre elles l'[[Institut Cervantes]], per a promoure internacionalment la llengua i cultura catalanes.
 
+
   
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Instituto_Ramon_Llull Institut Ramon Llull en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Instituto_Ramon_Llull Institut Ramon Llull en Wikipedia]
 
* [https://okdiario.com/espana/ximo-puig-regala-437-840-valencianos-instituto-pancatalanista-que-preside-torra-3359150 Ximo Puig regala 437.840 € de los valencianos a un instituto pancatalanista que preside Torra - Ok Diario]
 
* [https://okdiario.com/espana/ximo-puig-regala-437-840-valencianos-instituto-pancatalanista-que-preside-torra-3359150 Ximo Puig regala 437.840 € de los valencianos a un instituto pancatalanista que preside Torra - Ok Diario]
 +
* [https://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/ximo-puig-despide-subvencion-dedo-consorcio-promociona-20230721110813-nt.html Ximo Puig se despide con una subvención a dedo al consorcio que promociona la cultura catalana en el exterior presidido por Pere Aragonès - ''ABC'']
 +
 +
[[Categoria:Catalanisme]]
 +
[[Categoria:Pancatalanisme]]

Última revisió del 15:41 12 jul 2024

L'Institut Ramon Llull (IRL) és una institució catalanista depenent de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del Govern Balear en l'objectiu de promoure la proyecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Té el seu nom en honor a Ramon Llull filòsof i escritor mallorquí dels sigles XIII-XIV. Des d'octubre de l'any 2018 la directora de l'Institut és Iolanda Batallé.

El IRL és un dels integrants, junt en el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals, la ciutat d'Alguer i la Ret de Ciutats Valencianes, de la Fundació Ramon Llull, de sèu en Andorra.

Història[editar | editar còdic]

L'Institut fon creat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, per mig de la firma d'un conveni el 5 d'abril de 2002. La creació de l'Institut va ocórrer en un moment polític en el que governaven Convergència i Unió (CiU) en Catalunya i un govern plural d'esquerres en les Balears format pel PSOE-PSIB, PSM, EUIB, Els Verds i UM). No obstant, en les eleccions autonòmiques del 25 de maig de l'any 2003, el PP tornà al govern de la comunitat balear i les relacions entre abdós patrons de l'institut es varen anar deteriorant, fins que finalment el govern balear decidí separar-se de l'institut (el 25 de juny de 2004). El 26 d'abril de 2005, ya en el govern català com a únic responsable de l'institut, i en els mateixos objectius, es varen aprovar uns nous estatuts. En el nou canvi d'administració en Balears, en decembre de l'any 2008, l'Institut va tornar a tindre com a integrants a les administracions autonòmiques de Catalunya i les Balears.

Activitats[editar | editar còdic]

L'Institut Ramon Llull desenrolla una política de colaboració en diverses institucions culturals, entre elles l'Institut Cervantes, per a promoure internacionalment la llengua i cultura catalanes.

Enllaços externs[editar | editar còdic]