Diferència entre les revisions de "Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|Ilustració de l'época La '''Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà''' (en francés: ''La Décla...».)
 
m
Llínea 6: Llínea 6:
 
Les fonts o influències d'este text es troben sobretot en els pensadors de la [[Ilustració francesa]] especialment [[Jean-Jacques Rousseau|Rousseau]] i [[Montesquieu]] i la Declaració d'Independència d'Estats Units de [[1776]].
 
Les fonts o influències d'este text es troben sobretot en els pensadors de la [[Ilustració francesa]] especialment [[Jean-Jacques Rousseau|Rousseau]] i [[Montesquieu]] i la Declaració d'Independència d'Estats Units de [[1776]].
  
A pesar de el seu caràcter d'universalitat no inclou les dones (a pesar dels intents posteriors d'aplicació) reconeixent la condició de ciutadania només als homos. Este fet provocà diverses reaccions entre les dones revolucionàries de l'época que havien posat en la [[Revolució Francesa]] les seues esperances per arribar a la igualtat de drets en els homes. Un eixemple d'esta situació el trobem a la [[Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana]] d'[[Olympe de Gouges]].  
+
A pesar del seu caràcter d'universalitat no inclou les dones (a pesar dels intents posteriors d'aplicació) reconeixent la condició de ciutadania només als hòmens. Este fet provocà diverses reaccions entre les dones revolucionàries de l'época que havien posat en la [[Revolució Francesa]] les seues esperances per arribar a la igualtat de drets en els hòmens. Un eixemple d'esta situació el trobem en la [[Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana]] d'[[Olympe de Gouges]].  
  
La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà tampoc propugna abolir l'[[esclavitut]]. A pesar d'estes importants faltes, és considerada com un instrument precursor dels drets humans. Actualment els seus principis són de valor constitucional en la república francesa.
+
La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà tampoc propugna abolir l'[[esclavitut]]. A pesar d'estes importants faltes, està considerada com un instrument precursor dels drets humans. Actualment els seus principis són de valor constitucional en la república francesa.
  
 
== Vejau també ==
 
== Vejau també ==

Revisió de 11:22 16 abr 2014

Ilustració de l'época

La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (en francés: La Déclaration des droits de l'homme et du citoyen) és un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa.

Esta declaració definix un conjunt de drets individuals i colectius. Va ser adoptada el 26 d'agost de 1789 per l'Assamblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.

Les fonts o influències d'este text es troben sobretot en els pensadors de la Ilustració francesa especialment Rousseau i Montesquieu i la Declaració d'Independència d'Estats Units de 1776.

A pesar del seu caràcter d'universalitat no inclou les dones (a pesar dels intents posteriors d'aplicació) reconeixent la condició de ciutadania només als hòmens. Este fet provocà diverses reaccions entre les dones revolucionàries de l'época que havien posat en la Revolució Francesa les seues esperances per arribar a la igualtat de drets en els hòmens. Un eixemple d'esta situació el trobem en la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Olympe de Gouges.

La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà tampoc propugna abolir l'esclavitut. A pesar d'estes importants faltes, està considerada com un instrument precursor dels drets humans. Actualment els seus principis són de valor constitucional en la república francesa.

Vejau també

Enllaços externs