Diferència entre les revisions de "Benirrama"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No es mostren 14 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 2: Llínea 2:
 
[[File:Benirrama.jpg|thumb|Benirrama]]
 
[[File:Benirrama.jpg|thumb|Benirrama]]
 
[[File:Vistes des de Benirrama.jpg|thumb|Vistes des de Benirrama]]
 
[[File:Vistes des de Benirrama.jpg|thumb|Vistes des de Benirrama]]
'''Benirrama''' és un dels huit llogarets que formen el municipi de [[La Vall de Gallinera]], situat en la comarca de la [[Marina Alta]], [[Comunitat Valenciana]], en la [[província d'Alacant]].
+
'''Benirrama''' és un dels huit llogarets que formen el [[municipi]] de [[La Vall de Gallinera]], situat en la comarca de la [[Marina Alta]], [[Comunitat Valenciana]], en la [[província d'Alacant]].
  
 
== Geografia ==
 
== Geografia ==
És un dels núcleus més privilegiats de [[La Vall de la Gallinera]], ya que es troba en la part alta d'una montanya i les seues vistes són espectaculars.
+
És un dels núcleus més privilegiats de [[La Vall de Gallinera]], ya que es troba en la part alta d'una montanya i les seues vistes són espectaculars.
  
 
== Demografia ==
 
== Demografia ==
 
La pedania conta en 80 habitants censats aproximadament.
 
La pedania conta en 80 habitants censats aproximadament.
  
 +
== Historia ==
 +
La població també fon nomenada ''Benirama'', ''Benirahama'' o ''Benerahacma'' a lo llarc de l'història. Com molts dels pobles i despoblats de la Vall de Gallinera és d'orige àrap, i el prefix ''Beni'', tan usual en la toponímia valenciana, significa «fill de».
 +
 +
La primera documentació escrita de Benirrama es remonta al [[cens]] de l'any [[1369]]. El topònim Bani Rahma prové del nom d'una família i segons el nomenat cens representava entre un terç i els dos terços de les unitats familiars que ho habitaven.
 +
 +
Els seus habitants habituals reben el nom de benirramins i benirramines.
 +
 +
== Monuments ==
 +
Cal destacar el castell, nomenat de Benirrama o [[Castell de Gallinera|Gallinera]], que data de principis del [[sigle XI]] i que en el [[sigle XIII]] pertanyia als dominis del cabdell [[Al-Azraq]].
 +
 +
L'antic Camí Real conforma dins del poble el carrer Major a on en un dels seus extrems es troba l'iglésia de Sant Cristòfol, la més antiga de la Vall de Gallinera, en retaules de fins al [[sigle XV]]. També es troba el Calvari, en taulells ceràmics que daten de finals del [[sigle XIX]].   
 +
   
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Benirrama}}
 
{{Commonscat|Benirrama}}
  
 
[[Categoria:Pedanies de La Vall de Gallinera]]
 
[[Categoria:Pedanies de La Vall de Gallinera]]

Última revisió del 13:08 6 nov 2024

Cirerer en flor
Benirrama
Vistes des de Benirrama

Benirrama és un dels huit llogarets que formen el municipi de La Vall de Gallinera, situat en la comarca de la Marina Alta, Comunitat Valenciana, en la província d'Alacant.

Geografia[editar | editar còdic]

És un dels núcleus més privilegiats de La Vall de Gallinera, ya que es troba en la part alta d'una montanya i les seues vistes són espectaculars.

Demografia[editar | editar còdic]

La pedania conta en 80 habitants censats aproximadament.

Historia[editar | editar còdic]

La població també fon nomenada Benirama, Benirahama o Benerahacma a lo llarc de l'història. Com molts dels pobles i despoblats de la Vall de Gallinera és d'orige àrap, i el prefix Beni, tan usual en la toponímia valenciana, significa «fill de».

La primera documentació escrita de Benirrama es remonta al cens de l'any 1369. El topònim Bani Rahma prové del nom d'una família i segons el nomenat cens representava entre un terç i els dos terços de les unitats familiars que ho habitaven.

Els seus habitants habituals reben el nom de benirramins i benirramines.

Monuments[editar | editar còdic]

Cal destacar el castell, nomenat de Benirrama o Gallinera, que data de principis del sigle XI i que en el sigle XIII pertanyia als dominis del cabdell Al-Azraq.

L'antic Camí Real conforma dins del poble el carrer Major a on en un dels seus extrems es troba l'iglésia de Sant Cristòfol, la més antiga de la Vall de Gallinera, en retaules de fins al sigle XV. També es troba el Calvari, en taulells ceràmics que daten de finals del sigle XIX.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons