Diferència entre les revisions de "Alpaca"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «190px|right L{{'}}'''alpaca''' és una de les varietats domèstiques de camèlits ungulats, derivats del guanac. [[Categori...».)
 
 
(No es mostren 9 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Alpaca2.jpg|190px|right]]
+
[[Archiu:Alpaca.jpg|300px|right|thumb|Eixemplar d'Alpaca]]
 
L{{'}}'''alpaca''' és una de les varietats domèstiques de [[camèlit]]s [[ungulat]]s, derivats del [[guanac]].
 
L{{'}}'''alpaca''' és una de les varietats domèstiques de [[camèlit]]s [[ungulat]]s, derivats del [[guanac]].
  
[[Categoria:Camèlits]]
+
És una espècie domèstica de [[mamífer]] artiodàctil de la família Camelidae. Evolutivament està emparentada en la [[vicunya]], encara que en les poblacions actuals hi ha una forta introgresió genètica de la [[Llama]] (Llepe glama).​ La seua domesticació es realisa des de fa mils d'anys. Podem trobar restants arqueològics de la cultura mochica del [[Perú]] en representacions d'alpaques.
[[Categoria:Mamífers domèstics]]
+
 
 +
== Característiques ==
 +
 
 +
Les alpaques pesen entre 45 i 77 kg i la seua altura de la creu és de 90 cm,​ superades en dimensions lleument per la vicunya, el seu ancestro. L'estatura de l'alpaca és considerablement menor que aquella de la llama. Compartix en esta última i en el [[gamell]] l'hàbit d'escopinyar, utilisat per a mostrar agressivitat o com a método de defensa.
 +
 
 +
No s'utilisen com a animals de càrrega, com s'ha fet en les Llames. Les alpaques han segut seleccionades per a la producció de fibra, el diàmetro de la qual varia de 12 a 28 micrómetros, les quals són molt utilisades per a confeccionar penyores d'excelent calitat.
 +
 
 +
== Referències ==
 +
 
 +
* [https://etimologias.dechile.net/?alpaca Alpaca]
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
 
 +
* Sharon Chester (2016). Flora y fauna de Chile. Guía de identificación. Lynx edicions. p. 304. ISBN 978-84-941892-4-1
 +
* Wheeler, J.; Kadwell, M., Fernández, M., Stanley, H. F., Baldi, R., Rosadio, R. & Bruford, M.W. (2001). «Genetic analysis reveals the wild ancestors of the llama and the alpaca». Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 268 (1485): 2575-2584. doi:10.1098/rspb.2001.1774
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Vicugna pacos}}
 +
{{Wikispecies|Vicugna pacos}}
 +
 
 +
[[Categoria:Biologia]]
 +
[[Categoria:Animals]]
 +
[[Categoria:Animals domèstics]]
 +
[[Categoria:Vertebrats]]
 +
[[Categoria:Mamífers]]

Última revisió del 18:59 13 abr 2024

Eixemplar d'Alpaca

L'alpaca és una de les varietats domèstiques de camèlits ungulats, derivats del guanac.

És una espècie domèstica de mamífer artiodàctil de la família Camelidae. Evolutivament està emparentada en la vicunya, encara que en les poblacions actuals hi ha una forta introgresió genètica de la Llama (Llepe glama).​ La seua domesticació es realisa des de fa mils d'anys. Podem trobar restants arqueològics de la cultura mochica del Perú en representacions d'alpaques.

Característiques[editar | editar còdic]

Les alpaques pesen entre 45 i 77 kg i la seua altura de la creu és de 90 cm,​ superades en dimensions lleument per la vicunya, el seu ancestro. L'estatura de l'alpaca és considerablement menor que aquella de la llama. Compartix en esta última i en el gamell l'hàbit d'escopinyar, utilisat per a mostrar agressivitat o com a método de defensa.

No s'utilisen com a animals de càrrega, com s'ha fet en les Llames. Les alpaques han segut seleccionades per a la producció de fibra, el diàmetro de la qual varia de 12 a 28 micrómetros, les quals són molt utilisades per a confeccionar penyores d'excelent calitat.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Sharon Chester (2016). Flora y fauna de Chile. Guía de identificación. Lynx edicions. p. 304. ISBN 978-84-941892-4-1
  • Wheeler, J.; Kadwell, M., Fernández, M., Stanley, H. F., Baldi, R., Rosadio, R. & Bruford, M.W. (2001). «Genetic analysis reveals the wild ancestors of the llama and the alpaca». Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 268 (1485): 2575-2584. doi:10.1098/rspb.2001.1774

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons