Diferència entre les revisions de "Johannesburc"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:JohannesburgMontage1.jpg|300px|miniaturadeimagen|Johannesburc]]
 
[[Archiu:JohannesburgMontage1.jpg|300px|miniaturadeimagen|Johannesburc]]
'''Johannesburc''' (en [[afrikáans]] i [[Idioma anglés|anglés]]: ''Johannesburg'', en [[Idioma zulú|zulú]]: ''IGoli'', 'lloc d'or', és la capital de la província de Gauteng, també és la capital industrial de [[Suràfrica]] i la ciutat més poblada, la més rica de dit país i la quarta economia més gran de l'[[Àfrica austral]]. Coloquialment els surafricans la nomenen ''Joburg'', ''Jozi'', o ''JHB''. Aixina mateix, és considerada el principal centre econòmic i financer del país. Esta ciutat és una de les 40 àrees metropolitanes més grans del món i una de les úniques tres d'Àfrica oficialment denominades [[ciutat global]]; (classificada com una ciutat de classe mundial); les atres dos són [[El Caire]] i [[Ciutat del Cap]]. Erròneament, se la considera com la capital de Suràfrica (este país posseïx tres ciutats capitals oficials, de les quals Johannesburc no forma part). No obstant, allí s'ubica la Cort Constitucional, la cort de major ranc de tota Suràfrica.
+
'''Johannesburc''' (en [[afrikáans]] i [[Idioma anglés|anglés]]: ''Johannesburg'', en [[Idioma zulú|zulú]]: ''IGoli'', 'lloc d'or'), és la capital de la província de Gauteng, també és la capital industrial de [[Suràfrica]] i la ciutat més poblada, la més rica de dit país i la quarta economia més gran de l'[[Àfrica austral]]. Coloquialment els surafricans la nomenen ''Joburg'', ''Jozi'', o ''JHB''. Aixina mateix, és considerada el principal centre econòmic i financer del país. Esta ciutat és una de les 40 àrees metropolitanes més grans del món i una de les úniques tres d'Àfrica oficialment denominades [[ciutat global]]; (classificada com una ciutat de classe mundial); les atres dos són [[El Caire]] i [[Ciutat del Cap]]. Erròneament, se la considera com la capital de Suràfrica (este país posseïx tres ciutats capitals oficials, de les quals Johannesburc no forma part). No obstant, allí s'ubica la Cort Constitucional, la cort de major ranc de tota Suràfrica.
  
 
En Johannesburc existix comerç a gran escala d'or i [[diamants]], per la seua ubicació privilegiada en l'àrea dels tossals de Witwatersrand molt riques en minerals.
 
En Johannesburc existix comerç a gran escala d'or i [[diamants]], per la seua ubicació privilegiada en l'àrea dels tossals de Witwatersrand molt riques en minerals.

Revisió de 19:58 5 set 2023

Johannesburc

Johannesburc (en afrikáans i anglés: Johannesburg, en zulú: IGoli, 'lloc d'or'), és la capital de la província de Gauteng, també és la capital industrial de Suràfrica i la ciutat més poblada, la més rica de dit país i la quarta economia més gran de l'Àfrica austral. Coloquialment els surafricans la nomenen Joburg, Jozi, o JHB. Aixina mateix, és considerada el principal centre econòmic i financer del país. Esta ciutat és una de les 40 àrees metropolitanes més grans del món i una de les úniques tres d'Àfrica oficialment denominades ciutat global; (classificada com una ciutat de classe mundial); les atres dos són El Caire i Ciutat del Cap. Erròneament, se la considera com la capital de Suràfrica (este país posseïx tres ciutats capitals oficials, de les quals Johannesburc no forma part). No obstant, allí s'ubica la Cort Constitucional, la cort de major ranc de tota Suràfrica.

En Johannesburc existix comerç a gran escala d'or i diamants, per la seua ubicació privilegiada en l'àrea dels tossals de Witwatersrand molt riques en minerals.

Johannesburc rep visitants per mig de l'Aeroport Internacional O.R. Tambo, el més gran i en major circulació en Àfrica i porta aérea al restant del sur d'Àfrica.

És una de les poques grans ciutats del món que ni estan en la costa, ni posseïxen un riu important o canal navegable que la comunique en la mar (de la mateixa manera que Madrit, Milà, Múnich o Teheran). Les modificacions realisades en les fronteres municipals, dutes a l'efecte en l'any 2000, feren que la població sobrepassara els 3 millons (5,61 millons en 2013).

La població de l'àrea metropolitana (que inclou els atres municipis del Gauteng llevat Pretòria) s'estima actualment en uns 9 millons d'habitants. Això la colocaria com la quarta ciutat més poblada d'Àfrica.

Enllaços externs

Commons