Diferència entre les revisions de "Balar"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Balar''' o '''Balor''' és el nom irlandés d'un personage de la mitologia celta també cridat Rei dels Dimonis. Pertanyia a la raça de deus cridats F…»)
 
(Text reemplaça - 'cridat' a 'nomenat')
Llínea 1: Llínea 1:
'''Balar''' o '''Balor''' és el nom [[irlandés]] d'un personage de la mitologia celta també cridat Rei dels Dimonis. Pertanyia a la raça de deus cridats [[Fomoré]].
+
'''Balar''' o '''Balor''' és el nom [[irlandés]] d'un personage de la mitologia celta també nomenat Rei dels Dimonis. Pertanyia a la raça de deus nomenats [[Fomoré]].
  
 
Posseïa un [[ull]] en la front i un atre maligne en la part posterior del [[cràneu]] que habitualment mantenia tancat. Quan ho obria, la seua mirada era mortal per a aquell en qui la fixara. Eixa mirada era el raig.
 
Posseïa un [[ull]] en la front i un atre maligne en la part posterior del [[cràneu]] que habitualment mantenia tancat. Quan ho obria, la seua mirada era mortal per a aquell en qui la fixara. Eixa mirada era el raig.

Revisió de 15:30 28 ago 2023

Balar o Balor és el nom irlandés d'un personage de la mitologia celta també nomenat Rei dels Dimonis. Pertanyia a la raça de deus nomenats Fomoré.

Posseïa un ull en la front i un atre maligne en la part posterior del cràneu que habitualment mantenia tancat. Quan ho obria, la seua mirada era mortal per a aquell en qui la fixara. Eixa mirada era el raig.

Balar va ser qui va matar al rei dels Tuatha Done Dannan, Nuada, durant la Segona Batalla de Magh Tuiredh. Lug, volent venjar a Nuada, es va aproximar a Balar (l'ull maligne del qual s'havia tornat a tancar despuix de matar a Nuada). En donar-se conte de que Lug se li acostava va intentar tornar-ho a obrir. Pero Lug va ser més ràpit, li va llançar una pedra en la seua fonda que li va donar en l'ull maligne, travessant-li el cràneu. Balar va caure mort de colp i repent.

Balar era yayo matern de Lug, a pesar de lo que va morir a les seues mans.

Referències

  • Mountain, Harry (1998). The Celtic Encyclopedia II en Google Libros The Celtic Encyclopedia. Portugal: Universal Publishers. ISBN 1-58112-891-6

Bibliografia

  • Delamarre, Xavier (2003). Dictionnaire de la langue gauloise : une approche linguistique du vieux-celtique continental [Diccionario de la lengua gala: un enfoque lingüístico del celta antiguo continental] (en francés) (2e éd. rev. et augm edición). Errance. pp. 55-56. ISBN 2-87772-237-6. OCLC 354152038