Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1852 bytes afegits ,  17:58 6 jul 2023
Pàgina nova, en el contingut: «'''Pablo Neruda''' seudònim i posterior nom llegal de '''Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto''' (Parral, Chile, 12 de juliol de 1904 - S…»
'''Pablo Neruda''' seudònim i posterior nom llegal de '''Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto''' ([[Parral]], [[Chile]], [[12 de juliol]] de [[1904]] - [[Santiago de Chile]], [[Chile]], [[23 de setembre]] de [[1973]]), fon un escritor, poeta i polític chilé.

És considerat entre els més destacats i influents artistes del seu sigle; ademés d'haver segut senador de la república chilena, membre del Comité Central del Partit Comuniste (PC), precandidat a la presidència del seu país i embaixador en [[França]]. En l'any [[1971]] Neruda va rebre el [[Premi Nobel de Lliteratura]] «per una poesia que en l'acció d'una força elemental dona vida al destí i els somis d'un continent». Entre els seus múltiples reconeiximents, destaca el doctorat honoris causa per l'[[Universitat d'Oxford]].

La versió oficial va sostindre que la mort de Neruda fon deguda al [[càncer]] de próstata que patia. En [[2023]], les investigacions varen concloure que fon enverinat per órdens del govern en l'hospital a on estava ingressat i va morir el 23 de setembre de 1973, dotze dies despuix del [[colp militar de Pinochet]], quan planejava exiliar-se en [[Mèxic]]. És provable que la bactèria Clostridium botulinum fora injectada per personal mèdic mentres estava ingressat, com li havia contat al seu chòfer Manuel Araya en una cridada telefònica poc abans de la seua mort.

L'escritor [[Gabriel García Márquez]] es va referir ad ell com «el més gran poeta del sigle XX en qualsevol idioma» i el crític lliterari [[Harold Bloom]] va senyalar: «Cap poeta de l'hemisferi occidental del nostre sigle admet comparació en ell», qui el considera un dels vintissís autors centrals del cànon de la lliteratura occidental de tots els temps.

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Pablo_Neruda Pablo Neruda en Wikipedia]
26 274

edicions

Menú de navegació