Diferència entre les revisions de "Abort espontàneu"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'produix' a 'produïx')
 
(No es mostren 6 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
Vixca només es pronuncia aixina pels apitxats de València! La resta de valencians pronunciem visca!!!
+
El '''abort espontàneu''' o '''abort natural''' és la pèrdua d'un [[embrió]] o [[feto]] per causes no provocades intencionalment. Se distinguix puix del [[abort induït]]. El terme soles s'aplica estríctament quan dita pèrdua se produïx ans de la [[semana]] 20 del prenyat, denominant-se a partir d'eixe moment [[part prematur]]. El abort espontàneu pot ser retengut, quan no s'elimina res, incomplet, quan no s'eliminen tots els productes de la gestació, o complet.
 +
 
 +
== Causes ==
 +
La causa més freqüent és la mort fetal per anomalies congènites del feto, freqüentment genètiques. En atres casos se deu a anormalitats del tracte reproductiu, o a malalties sistemàtiques de la mare ([[diabetes]], [[nefritis]], [[traumatisme grau|traumatismes graus]]), o malalties infeccioses ([[Mal de Chagues]], [[Toxoplasmosis]], [[Brucelosis]], [[Sífilis]], [[Listeriosis]], [[Hepatitis B]], [[SIDA]]).
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
[[Abort induït]]
 +
{{atresusos|Abort (desambiguació)}}
 +
 
 +
[[Categoria:Abort]]
 +
[[Categoria:Societat]]
 +
[[Categoria:Salut]]

Última revisió del 16:49 25 nov 2021

El abort espontàneu o abort natural és la pèrdua d'un embrió o feto per causes no provocades intencionalment. Se distinguix puix del abort induït. El terme soles s'aplica estríctament quan dita pèrdua se produïx ans de la semana 20 del prenyat, denominant-se a partir d'eixe moment part prematur. El abort espontàneu pot ser retengut, quan no s'elimina res, incomplet, quan no s'eliminen tots els productes de la gestació, o complet.

Causes[editar | editar còdic]

La causa més freqüent és la mort fetal per anomalies congènites del feto, freqüentment genètiques. En atres casos se deu a anormalitats del tracte reproductiu, o a malalties sistemàtiques de la mare (diabetes, nefritis, traumatismes graus), o malalties infeccioses (Mal de Chagues, Toxoplasmosis, Brucelosis, Sífilis, Listeriosis, Hepatitis B, SIDA).

Vore també[editar | editar còdic]

Abort induït

Per a atres usos d'este terme vore Abort (desambiguació).