Diferència entre les revisions de "Institut d'Estudis Catalans"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 9: Llínea 9:
  
 
L'any [[2011]] sent l'alcalde de Castelló, José Luis Gimeno (PPCV) i regidor de cultura, Miguel Angel Mulet (PPCV), el PPCV cedix un local públic (Casa de Cultura, carrer Antonio Maura) per a que s'instale l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per primera volta en terres valencianes, en Castelló. (''El País'', 8.6.2001).
 
L'any [[2011]] sent l'alcalde de Castelló, José Luis Gimeno (PPCV) i regidor de cultura, Miguel Angel Mulet (PPCV), el PPCV cedix un local públic (Casa de Cultura, carrer Antonio Maura) per a que s'instale l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per primera volta en terres valencianes, en Castelló. (''El País'', 8.6.2001).
 +
 +
[[Josep Esteve Rico Sogorb]], de l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]] (AELLVA), escrigué un artícul d'opinió en el periòdic ''[[Levante-EMV]]'' (26 de juny de 2001) titulat ''IEC en Castelló, atentat a l'idioma'', que, entre atres coses, diu:
 +
 +
{{Cita|El perviure de la parla autoctona -i la de qualsevol llengua- deuria d'estar sempre bassat en la potenciacio de lo propi i mai en l'immersio en atres llengües per molt similars que pareguen. Cal lluitar a favor de la nostra personalitat, de allo que nos identifica i diferencia. Aquelles parles -com el valencià- que son objecte d'un etnocidi-genocidi llingüistic be per l'efecte d'atres llengües invasores, la propia inercia o motius politics...; estan condenades a desapareixer.}}
  
 
== Acadèmia Valenciana de la Llengua ==
 
== Acadèmia Valenciana de la Llengua ==

Revisió de 15:39 12 ago 2019

Sèu de l'Institut d'Estudis Catalans en Barcelona

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) és una institució cultural catalana privada que fon fundada per iniciativa d'Enric Prat de la Riba segons els acorts de la Diputació de Barcelona del 18 de juny de 1907 i del 14 de febrer de 1911. El constituïx una corporació acadèmica, científica i cultural que té per objecte l'investigació de tots els elements de la cultura catalana. La secció filològica de l'Institut complix la funció d'acadèmia de la llengua catalana.

No obstant el seu caràcter merament cultural, s'ha pronunciat sobre aspectes d'índole política i ha defés públicament el dret d'autodeterminació de Catalunya i la creació dels denominats «països catalans».[1]

En la Comunitat Valenciana desenrolla les seues activitats en el Octubre Centre de Cultura Contemporànea,[1] centre considerat com "la casa del pancatalanisme en Valéncia"[2] i actual sèu d'Acció Cultural del País Valencià i atres entitats pancatalanistes.[3]

El IEC en terres valencianes

L'any 2011 sent l'alcalde de Castelló, José Luis Gimeno (PPCV) i regidor de cultura, Miguel Angel Mulet (PPCV), el PPCV cedix un local públic (Casa de Cultura, carrer Antonio Maura) per a que s'instale l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per primera volta en terres valencianes, en Castelló. (El País, 8.6.2001).

Josep Esteve Rico Sogorb, de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA), escrigué un artícul d'opinió en el periòdic Levante-EMV (26 de juny de 2001) titulat IEC en Castelló, atentat a l'idioma, que, entre atres coses, diu:

El perviure de la parla autoctona -i la de qualsevol llengua- deuria d'estar sempre bassat en la potenciacio de lo propi i mai en l'immersio en atres llengües per molt similars que pareguen. Cal lluitar a favor de la nostra personalitat, de allo que nos identifica i diferencia. Aquelles parles -com el valencià- que son objecte d'un etnocidi-genocidi llingüistic be per l'efecte d'atres llengües invasores, la propia inercia o motius politics...; estan condenades a desapareixer.

Acadèmia Valenciana de la Llengua

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) mostrà el seu desacort per la creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per mig d'una declaració (Declaració de l'Institut d'Estudis Catalans davant la constitució de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua) aprovada en una sessió celebrada el 18 de juny de 2001. Entre atres coses, diu el IEC que l'entitat normativa de la llengua catalana són ells i que la AVL reconegué l'unitat de les llengües valenciana i catalana, lo que ells diuen "l'unitat de la llengua". Desijant que la AVL mantinga eixe camí i que estan disposts a colaborar en la AVL.

Referències

Enllaços externs

Commons