Edició de «XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
En [[abril]] de l'any [[1980]], se va celebrar en [[Palma de Mallorca]], el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques, patrocinat per la ''[[Societat de Llingüística Romànica|Societe de Lingüistique Romane]]'' (Societat de Llingüística Romànica) i organisada per la ''Càtedra Ramon Llull'' de l'Universitat de Barcelona i l'''Estudi Lul·lià'' de Palma de Mallorca. Se va celebrar durant els dies 7 al 12 d'abril i varen acodir 723 congressistes de 31 països.
+
En [[abril]] de l'any [[1980]], es va celebrar en [[Palma de Mallorca]], el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques, patrocinat per la ''[[Societat de Llingüística Romànica|Societe de Lingüistique Romane]]'' i organisada per la ''Càtedra Ramon Llull'' de l'Universitat de Barcelona i el ''Estudi Llul.lia'' de Palma de Mallorca. Es va celebrar durant els dies 7 al 12 d'abril i varen acodir 723 congressistes de 31 països.
  
== Organisadors ==
+
Entre els organisadors del Congrés podem destacar a: Antoni Badía i Margarit, rector de l'Universitat de Barcelona; Francesc de Borja Moll, rector de l'Estudi General Lulià; Anna Moll, secretaria; i del Comité Técnic, entre els que trobem celebritats com: Emilio Alarcos, Jean Roudil i Helmut Lüdtke, entre atres.
 
 
Entre els organisadors del Congrés podem destacar a: Antoni Badía i Margarit, rector de l'Universitat de Barcelona (President); Francesc de Borja Moll, rector de l'Estudi General Lul·lià (sic) (Vicepresident); Anna Moll (Secretària); i del Comité Tècnic, entre els que trobem celebritats com: Emilio Alarcos, Jean Roudil i Helmut Lüdtke, entre atres.
 
 
 
== Document ==
 
  
 
Al final del Congrés, la Secretaria va presentar als 723 congressistes el següent document:  
 
Al final del Congrés, la Secretaria va presentar als 723 congressistes el següent document:  
  
{{Cita|''Los romanistas abajo firmantes, participantes del XVI Congreso Internacional de Lengua y Filología Románica, manifiestan su satisfacción por los progresos recientemente obtenidos por la lengua catalana mediante su normalización con la creación de nuevos centros de investigación, la incorporación de la lengua en sus diversos grados de enseñanza, la multiplicación de publicaciones y otras manifestaciones culturales si bien no ha alcanzado aún en los medios de comunicación social la intensidad deseable. Lamentamos sin embargo, las tentativas de secesión idiomática efectuadas en el País Valenciano (sic) por ciertos grupos de presión por razones desprovistas de todo fundamento científico. El catalán como quiera que es un idioma tiene su propia estructura; bien definida y los romanistas de este XVI Congreso consideran inaceptables las tentativas de fragmentación lingüística.''}}
+
{{Cita|''Los romanistas abajo firmantes, participantes del XVI Congreso Internacional de Lengua y Filologia Románica, manifiestan su satisfacción por los progresos recientemente obtenidos por la lengua catalana mediante su normalización con la creacion de nuevos centros de investigación, la incorporación de la lengua en sus diversos grados de enseñanza, la multiplicación de publicaciones y otras manifestaciones culturales si bien no ha alcanzado aún en los medios de comunicación social la intensidad deseable. Lamentamos sin embargo, las tentativas de secesión idiomática efectuadas en el País Valenciano (sic) por ciertos grupos de presión por razones desprovistas de todo fundamento científico. El catalán como quiera que es un idioma tiene su propia estructura; bien definida y los romanistas de este XVI Congreso consideran inaceptables las tentativas de fragmentación lingüística.''}}
 
 
Dels 723 congressistes als quals varen presentar el document per a la seua firma, 687 no el varen firmar, 36 sí (possiblement, els organisadors del Congrés), i dels 22 components del Comité Científic, a soles 7 el varen firmar, els atres 15, no. O siga, només un 5%.
 
 
 
Dels 687 que no el firmaren destaquem alguns noms: Karlo Budor, Zagreb; Silvia Faitelson, Québec; Ulrike Vom Bruck, Munich; Flora Klein, Georgetown, USA; Norioski Miyake, Japó; Jorge Stepanov, Moscou; Bernard Pottier, Sorbona; Ettore Finazzi, Roma.
 
 
 
== Resposta de Rodríguez Adrados a Mikèl Garau ==
 
[[Archiu:Rodriadra.jpg|thumb|250px|Carta de [[Francisco Rodríguez Adrados]] enviada a [[Mikèl Garau Rosselló]] de l'Acadèmia de la Llengua Balear]]
 
Mikèl Garau, de l'[[Acadèmia de la Llengua Balear]], va rebre la resposta a un escrit que va dirigir a l'acadèmic de la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE), [[Francisco Rodríguez Adrados]], demanant-li la seua opinió sobre la singularitat de la [[llengua balear]] i la [[llengua valenciana]], i sobre la 'unitat llingüística' en el català.
 
 
 
En eixa resposta, Rodríguez Adrados, comenta lo ocorregut en el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques, a on ell era el President, sobre els intents dels [[Catalanisme|catalanistes]] per a que firmaren un document a on es reconeguera per part dels assistents al Congrés l'unitat de les llengües (balear, valencià i català).
 
  
== Cites ==
+
Dels 723 congressistes als quals varen presentar el document per a la seua firma, 687 no el varen firmar, 36 sí (possiblement, els organisadors del Congrés), i dels 22 components del Comité Científic, a soles 7 el varen firmar, els atres 15 no.
  
{{Cita|Es celebra el XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques en Mallorca, organisat per la Societé de Lingüistique Romane (7 al 12/04/80). El grup català presenta, al tancar este, un MANIFEST contra l'independencia llingüística de la Llengua Valenciana front al català (dialecte barceloni).
+
Dels 687 que no el firmaren destaquem alguns noms: Karlo Budor, Zagreb; Silvia Faitelson, Québec; Ulrike Vom Bruck, Munich; Flora Klein, Georgetown, USA; Norioski Miyake, Japó; Jorge Stepanov, Moscú; Bernard Pottier, Sorbona; Ettore Finazzi, Roma.
 
 
Dels 830 filòlecs romanistes assistents al congrés només 32 firmaren la seua conformitat en les tesis catalanes. Fon rebujat per 723 experts. Un dur revés contra les arrogants ambicions d'uns fabricants de fantasies filològiques i de 'cientifismes' catalans que no tenen el recolzament ni dels archius, ni de la ciencia rigorosa|(pàgs. 216, 217. [[Lengua valenciana, una lengua suplantada]]. [[Teresa Puerto|Mª Teresa Puerto Ferre]]. Diputació de Valéncia, 2006)}}
 
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
  
 
* [[Societat de Llingüística Romànica]]
 
* [[Societat de Llingüística Romànica]]
 
== Referències ==
 
* [[Mª Teresa Puerto Ferré|Puerto Ferre, Mª Teresa]]. ''Lengua valenciana, una lengua suplantada'' (pàgs. 216, 217. Diputació de Valéncia, 2006)
 
 
== Bibliografia ==
 
 
* Braveheart, Michael. ''Nacionalismo catalán. Una gran farsa'' (Centro Cultural Mallorquí, 2003)
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: