Edició de «Prokop Diviš»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
Prokop Diviš ([[Helvíkovice]], [[República Checa]], [[26 de març]] de [[1698]] - [[Přímětice]], [[República Checa]], [[21 de decembre]] de [[1765]]) fon un canonge regular, teòlec i científic natural chec, qui va desenrollar un dels primers [[Parallamps|parallamps]] en [[Europa]], un dispositiu en el que va intentar atraure l'energia elèctrica dels núvols.
| nom = Prokop Diviš
 
| image =
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[República Checa|Checa]]
 
| ocupació = Científic i inventor.
 
| data_naix = [[26 de març]] de [[1698]] 
 
| lloc_naix = [[Helvíkovice]], [[República Checa]]
 
| data_mort = [[21 de decembre]] de [[1765]]
 
| lloc_mort = [[Přímětice]], [[República Checa]]
 
}}
 
'''Prokop Diviš''' ([[Helvíkovice]], [[República Checa]], [[26 de març]] de [[1698]] - [[Přímětice]], [[República Checa]], [[21 de decembre]] de [[1765]]) fon un canonge regular, teòlec i científic natural [[República Checa|chec]], qui va desenrollar un dels primers [[Parallamps|parallamps]] en [[Europa]], un dispositiu en el que va intentar atraure l'energia elèctrica dels [[Núvol|núvols]].
 
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Naixqué com Václav Divíšek el 26 de març de 1698 en Helvíkovice, Bohemia (ara nomenat Districte de Ústi nad Orlicí). Va escomençar els seus estudis en l'any [[1716]] en un colege jesuïta, ubicat en una abadia en la ciutat de Louka. Acabà els seus estudis en [[1719]].
+
(Secció per completar)
 
 
En l'any [[1753]], va morir el professor rus Jorge Wilhelm Richmann a causa de l'electrocució per una llampada en intentar medir l'intensitat del camp elèctric de l'atmòsfera. Açò feu que Divíšek es posara mans a l'obra per a intentar desenrollar un invent que impedira la caiguda dels rajos. Es va introduir en la comunitat científica per a buscar una solució al problema que els rajos suponien, pero al no rebre resposta per part de ningú, va decidir desenrollar ell solament una màquina, l'objectiu de la qual seria el d'impedir que caigueren llampades.
 
 
 
El [[15 de juny]] de [[1754]], va construir un pal de 40 metros en Přímětice, una “màquina meteorològica” coberta en més de 400 mechons de metal. La seua teoria era que eixos mechons conduirien millor l'electricitat. Divíšek va observar que el seu invent funcionava, gràcies a la seua teoria de que el metal atrea la força energètica del raig, fent que este passara a través del pal fins al sol. En Alemània, el seu invent fon molt conegut, fent-se numerosos informes sobre el fet ocorregut.
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Prokop_Divi%C5%A1 Prokop Diviš en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Prokop_Divi%C5%A1 Prokop Diviš en Wikipedia]
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Religiosos]]
 
[[Categoria:Teòlecs]]
 
[[Categoria:Científics]]
 
[[Categoria:Inventors]]
 
[[Categoria:Checs]]
 
[[Categoria:Sigle XVII]]
 
[[Categoria:Sigle XVIII]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: