Edició de «Pecblenda»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Blenda smolista9.jpg|thumb|200px|right|<center>Pecblenda</center>]]
+
[[Image:pechb.jpg|thumb|200px|right|<center>Pecblenda</center>]]
  
La '''pecblenda''' és un mineral varietat d'[[uraninita]] de color [[negre]], encara que a voltes pot ser de color [[vert]] o pardo, de composició complexa i que conté [[radi]].
+
La '''pecblenda''' és un mineral varietat d'[[urani]] de color [[negre]], de composició complexa i que conté [[radi]].
  
Es altament radiactiva i per això es deu de manipular en guants i mascarilles pel seu perill.
+
Es altament radiactiva i per aixó es deu de manipular en guants i mascarilles pel seu perill.
  
La pecblenda és u dels principals minerales d'[[urani]]. [[Marie Curie]] va descubrir en ella el radi com un dels productes de la degradació radiactiva del urani. Temps despuix en l'any [[1898]] el matrimoni Curie (Marie Curie i Pierre Curie) va descobrir el [[Poloni]] (nomenat aixina en honor a la seua terra natal de Marie) despuix d'eliminar el Radi i l'Urani de la pecblenda, es va tornar inclús més radiactiva que en estos dos elements, i una volta separat en [[Bismut]] queda el Poloni.
+
La pecblenda és u dels principals minerales d'urani. [[Marie Curie]] va descubrir en ella el radi com un dels productes de la degradació radiactiva del urani.
 
 
== Referències ==
 
* [https://www.mindat.org/min-3222.html Mindat.org - Pechblende]
 
* [https://www.mindat.org/min-4102.html Mindat.org - Uraninite]
 
 
 
== Bibliografia ==
 
*  Schüttmann, W. «Das Erzgebirge und sein Uran». RADIZ-Information, 16, 1998, pàg. 13–34.
 
* Veselovsky, F., Ondrus, P., Gabsová, A., Hlousek, J., Vlasimsky, P., Chernyshew, I.V. «Who was who in Jáchymov mineralogy II». Journal of the Czech Geological Society, 48, 3a ed., 2003, pàg. 93–205.
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Pitchblende}}
 
  
  
 
[[Categoria:Minerals]]
 
[[Categoria:Minerals]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: