Edició de «Panteó d'Agripa»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 7: Llínea 7:
 
{{cita|'''''M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIVM.FECIT'''''<br>''Marco Agripa, fill de Luci, cònsul per tercera volta, (ho) va fer''}}
 
{{cita|'''''M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIVM.FECIT'''''<br>''Marco Agripa, fill de Luci, cònsul per tercera volta, (ho) va fer''}}
  
Esta és l'inscripció que pot llegir-se'n en el fris del pòrtic d'entrada. Atribuïx la construcció de l'edifici a Marc Vispani Agripa, amic i general del emperador August. El tercer consulat d'AGrippa, nos indica l'any [[27 a. C.]] Ademés, Dió Casi l'enquadra en les obres realisades per Agrippa en la zona de Roma coneguda com el camp de Marte en [[25 a. C.]]
+
Esta és la inscripció que pot llegir-se'n en el fris del pòrtic d'entrada. Atribuïx la construcció del edifici a Marc Vispani Agripa, amic i general del emperador August. El tercer consulat d'AGrippa, mos indica l'any 27 a. C. Ademés, Dió Casi l'enquadra en les obres realisades per Agrippa en la zona de Roma coneguda com el camp de Marte en 25 a. C.
  
Durant sigles se pensà que esta inscripció fea referència a l'edifici actual. Encara que, despuix de les investigacions efectuades per Chedanne en el [[sigle XX]] se va saber que en realitat, el temple d'Agripa fon destruït, i que l'existent actualment és una reconstrucció realisada en temps d'Adrià.
+
Durant sigles se pensà que esta inscripció fea referència al edifici actual. En tot i això, despuix de les investigacions efectuades per Chedanne en el [[sigle XX]] se va saber que en realitat, el temple d'Agripa fon destruït, i que el existent actualment és una reconstrucció realisada en temps d'Adrià.
  
Els rests descoberts a finals del [[sigle XIX]] nos permetien saber que el temple original guardava semblances en el actual. Lo que hui és un pòrtic d'entrada fon originalment la frontera d'un temple perípter. La primitiva entrada s'efectuava pel bando opost, cap al sur, ya que en la revolta actual n'hi havia una plaça circular porticada. A l'atra banda d'eixa plaça es trobava la basílica de Neptú.
+
Els rests descoberts a finals del [[sigle XIX]] nos permetien saber que el temple original guardava semblances en el actual. Lo que hui és un pòrtic d'entrada fon originalment la frontera d'un temple perípter. La primitiva entrada s'efectuava pel bando opost, cap al sur, ya que en la revolta actual n'hi havia una plaça circular porticada. Al atra banda d'eixa plaça es trobava la basílica de Neptú.
  
El primer temple era rectangular, en la cella disposta transversalment, a l'igual que en el temple de la Concòrdia del Fòrum romà, o en el chicotet temple de Veiove en l'altet del Campidogli. Estava construït en blocs de travertí i forrat en [[marbre]].
+
El primer temple era rectangular, en la cella disposta transversalment, al igual que en el temple de la Concòrdia del Fòrum romà, o en el chicotet temple de Veiove en l'altet del Campidogli. Estava construït en blocs de travertí i forrat en marbre.
  
També se sap que els capitells eren de bronze i que la decoració incloia cariàtides i estàtues frontals. En l'interior del pronaos n'hi havien sendes estàtues d'August i Agripa.
+
També se sap que els capitells eren de bronze iq ue la decoració incloia cariàtides i estàtues frontals. En el interior del pronaos n'hi havien sendes estàtues d'August i Agripa.
  
Per Dió Casi sabem que la denominació de Panteó no era l'oficial de l'edifici, i que l'intenció d'Agripa era la de crear un cult dinàstic, provablement dedicat als protectors de la gens Júlia: Marte, Venus i el Divo Jules, es dir, Jules Cèsar divinisat.
+
Per Dió Casi sabem que la denominació de Panteó no era la oficial del edifici, i que la intenció d'Agripa era la de crear un cult dinàstic, provablement dedicat als protectors de la gens Júlia: Marte, Venus i el Divo Jules, es dir, Jules Cèsar divinisat.
  
L'edifici patí mals per un incendi en l'any [[80]], dels que fon reparat per Domicià, encara que va patir una nova destrucció en temps de Traxà, en l'any [[110]].
+
El edifici patí mals per un incendi en l'any [[80]], dels que fon reparat per Domicià, encara que va patir una nova destrucció en temps de Traxà, en l'any [[110]].
  
 
== El Panteó reconstruït per Adrià ==
 
== El Panteó reconstruït per Adrià ==
Llínea 37: Llínea 37:
 
El Panteó fon en orige un temple consagrat a les set divinitats celests de la mitologia romana: el [[Sol]], la [[Lluna]] i els cinc planetes ([[Mercuri]], [[Venus]], [[Mart]], [[Júpiter]] i [[Saturn]]). Cada u d'ells tenia assignat un dels set àbsits de l'interior.
 
El Panteó fon en orige un temple consagrat a les set divinitats celests de la mitologia romana: el [[Sol]], la [[Lluna]] i els cinc planetes ([[Mercuri]], [[Venus]], [[Mart]], [[Júpiter]] i [[Saturn]]). Cada u d'ells tenia assignat un dels set àbsits de l'interior.
  
Per atre banda, la pròpia sala circular era una esfera perfecta, representació de la concepció cosmogònica d'Aristòtels. Per una banda, el món infrallunar correspon a la mitat inferior de l'edifici. El món suprallunar, l'esfera celest, és la revolta, en la que l'òcul central fa les voltes del sol. L'edifici estava concebut per a unir a l'home en la divinitat, pero sobretot a l'emperador, que era proclamat un deu als ulls del poble.
+
Per atre banda, la pròpia sala circular era una esfera perfecta, representació de la concepció cosmogònica d'Aristòtels. Per una banda, el món infrallunar correspon a la mitat inferior de l'edifici. El mon suprallunar, l'esfera celest, és la revolta, en la que l'òcul central fa les voltes del sol. L'edifici estava concebut per a unir a l'home en la divinitat, pero sobretot a l'emperador, que era proclamat un deu als ulls del poble.
  
 
[[Image:Einblick Panorama Pantheon Rom.jpg|thumb|center|800px|<center>Panoràmica del Panteó per dins</center>]]
 
[[Image:Einblick Panorama Pantheon Rom.jpg|thumb|center|800px|<center>Panoràmica del Panteó per dins</center>]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: