Edició de «Ona curta»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
L''''ona curta''' ('''OC''', '''SW''' en [[anglés]] de ''short wave'') és la banda de [[radiofreqüència|radiofreqüències]] compreses entre els 2.300 i els 29.900 [[kHz]] en la qual transmeten (entre atres) les [[emissora de ràdio|emissores de ràdio]] internacionals i les estacions de [[radioaficionat]]s per transmetre la seua programació al món. En estes freqüències les [[ones electromagnètiques]], que es propaguen en llínea recta, reboten a diferents altures (com més alta la freqüència a major altura) de l'[[ionosfera]] lo que permet que les senyals assoleixin punts lluntans e inclús donen la volta al Planeta.
+
L''''ona curta''' ('''OC''', '''SW''' en anglés de ''short wave'') és la banda de [[radiofreqüència|radiofreqüències]] compreses entre els 2.300 i els 29.900 [[kHz]] en la qual transmeten (entre atres) les [[emissora de ràdio|emissores de ràdio]] internacionals i les estacions de [[radioaficionat]]s per transmetre la seua programació al món. En estes freqüències les [[ones electromagnètiques]], que es propaguen en llínia recta, reboten a diferents altures (com més alta la freqüència a major altura) de la [[ionosfera]] el que permet que els senyals assoleixin punts lluntans i fins i tot donen la volta al Planeta.
  
La Ràdio d'ona curta és similar a les estacions d'ona mija local (AM) que vosté pot sentir normalment, a soles que el senyal d'ona curta viaja més distància i té esvaniments o, millor conegut com, '''''fàding''''', cosa que fa que tinga menys qualitat el so; això és produït per la [[ionosfera]] i fa que varie l'amplitut del senyal.
+
La Ràdio d'ona curta és similar a les estacions d'ona mija local (AM) que vosté pot sentir normalment, només que el senyal d'ona curta viaja més distància i té esvaniments o, millor conegut com, '''''fàding''''', cosa que fa que tinga menys qualitat el so; això és produït per la ionosfera i fa que varie l'amplitut del senyal.
  
 
Normalment s'utilisa l'AM ([[amplitut modulada]]) i la BLU o SSB (banda lateral única o ''single side band'') tant superior com inferior.
 
Normalment s'utilisa l'AM ([[amplitut modulada]]) i la BLU o SSB (banda lateral única o ''single side band'') tant superior com inferior.
  
A pesar de lo que es pensa, no es necessita una "super-ràdio" per a sentir estes transmissions provinents de tot lo [[Terra|món]]. Tot lo que es necessita és una ràdio normal que també puga rebre la banda d'ona curta. Tals ràdios poden ser molt barates (des de 20€). Per a sentir transmissions Internacionals, pot usar simplement l'antena telescòpica que es troba en moltes ràdios de FM. No obstant, per a la recepció de transmissions internacionals més exòtiques s'ha de conectar un tros de cable o aram simple a l'antena de la ràdio. Pot trobar-se molta informació sobre això en alguns programes en ona curta, en revistes com ''ShortWave Magazine'' (SWM), o a sovint en els grups de notícies especialisats, com "rec.radio.shortwave. "
+
A pesar del que es pensa, no es necessita una "super-ràdio" per sentir estes transmissions provinents de tot el món. Tot el que es necessita una ràdio normal que també puga rebre la banda d'ona curta. Tals ràdios poden ser molt barates (des de 20€). Per sentir transmissions Internacionals, pot usar simplement l'antena telescòpica que es troba en moltes ràdios de FM. No obstant, per a la recepció de transmissions internacionals més exòtiques s'ha de conectar un tros de cable o aram simple a l'antena de la ràdio. Pot trobar-se molta informació sobre això en alguns programes en ona curta, en revistes com ''ShortWave Magazine'' (SWM), o sovint en els grups de notícies especialisats, com "rec.radio.shortwave. "
  
 
Les Bandes competixen actualment en la programació lliurada pel satèlit.
 
Les Bandes competixen actualment en la programació lliurada pel satèlit.
  
En diversos països les emissions tradicionals en analògic (AM) s'estan substituint per emissions digitals en format [[Digital Radio Mondiale|DRM]].  
+
A diversos països les emissions tradicionals en analògic (AM) s'estan substituint per emissions digitals en format [[Digital Radio Mondiale|DRM]].
  
 
[[Categoria:Ràdio]]
 
[[Categoria:Ràdio]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!