Edició de «Nicolau Primitiu»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Nicolau Primitiu Gómez i Serrano''' ([[Sueca]], 10 de setembre de [[1877]] - [[Valéncia]], 11 de novembre de [[1971]]). Escritor, editor i bibliòfil.
| nom = Nicolau Primitiu Gómez i Serrano
 
| image = [[File:Nicolau Primitiu.jpg|250px]]
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanyols|Espanyola]]
 
| ocupació = Escritor, editor i bibliòfil
 
| data_naix = [[10 de setembre]] de [[1877]]
 
| lloc_naix = [[Sueca]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[11 de novembre]] de [[1971]]
 
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
'''Nicolau Primitiu Gómez i Serrano''' ([[Sueca]], [[10 de setembre]] de [[1877]] - [[Valéncia]], [[11 de novembre]] de [[1971]]) fon un escritor, editor i bibliòfil [[Comunitat Valenciana|valencià]].
 
  
Nicolau Primitiu, fon un gran protector del [[valencianisme]] baix el règim [[Franquisme|franquiste]], en el que la [[llengua valenciana]] estigué desfavorida.
+
Nicolau Primitiu, va ser un gran protector del valencianisme baix el règim [[Franquisme|franquiste]], en el que la [[llengua valenciana]] estigué desfavorida.
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Encara que va nàixer en Sueca, la seua família es va instalar en la ciutat de Valéncia quan Nicolau Primitiu tenia a soles sèt anys d'edat. El seu pare regentava un chicotet taller de construcció de maquinària per al treball de l'[[Arròs|arròs]], situat prop del Pla de Zaidia en Valéncia. Nicolau Primitiu es va dedicar al negoci familiar, estudiant peritage industrial per a preparar-se tècnicament. A partir de [[1911]] es va fer càrrec completament del negoci familiar per problemes de salut de son pare. En gran ingeni i treball li va donar un nou impuls, introduint nous alvanços tecnològics que varen situar la seua empresa al nivell d'atres companyies estrangeres, en les que competia en comoditat. Va ser el creador de les primeres trilladores d'arròs que es varen vore en el camp valencià, a principis del [[sigle XX]].
+
Encara que va nàixer en Sueca, la seua família es va instalar en Valéncia quan Nicolau Primitiu tenia només 7 anys d'edat. El seu pare regentava un menut taller de construcció de maquinària per al treball de l'arròs, situat prop del Pla de Zaidia en Valéncia. Nicolau Primitiu es va dedicar al negoci familiar, estudiant peritage industrial per a preparar-se tècnicament. A partir de [[1911]] es va fer càrrec completament del negoci familiar per problemes de salut de son pare. En gran ingeni i treball li va donar un nou impuls, introduint nous alvanços tecnològics que varen situar la seua empresa al nivell d'atres companyies estrangeres, en les que competia en comoditat. Va ser el creador de les primeres trilladores d'arròs que es varen vore en el camp valencià, a principis del [[sigle XX]].
  
No obstant, la seua dedicació a l'indústria li va deixar temps per ad atres inquietuts intelectuals. Serà a partir de l'inici de la [[II República Espanyola|II República]] quan les activitats de Nicolau Primitiu començaran en un to més compromés en el valencianisme cultural en la seua entrada en el grup [[Acció Cultural Valenciana]] del que formava part el seu germà Emili. Com a soci de [[Lo Rat Penat]] va tindre ocasió de relacionar-se en l'intelectualitat del valencianisme de l'época: [[Josep Martínez Aloy]], [[José Sanchis Sivera]] i uns atres. A partir de [[1928]] comença a publicar els seus treballs d'investigació històrica tant en revistes especialisades com en prensa diària, desenrollant una important llabor de divulgació de temes històrics valencians.
+
No obstant, la seua dedicació a l'indústria li va deixar temps per a atres inquietuts intelectuals. Com a soci de [[Lo Rat Penat]] va tindre ocasió de relacionar-se en l'intelectualitat del valencianisme de l'época: [[Josep Martínez Aloy]], [[José Sanchis Sivera]] i uns atres. A partir de [[1928]] comença a publicar els seus treballs d'investigació històrica tant en revistes especialisades com en prensa diària, desenrollant una important llabor de divulgació de temes històrics valencians.
  
Fon president de l'entitat valenciana Lo Rat Penat, des de [[1932]] fins a [[1935]]. També fon decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], a on dirigí la secció de prehistòria i creà la de filologia i toponímia. També fon president de ''Proa'' en l'any 1935, entitat promotora de la cultura valenciana.
+
Va ser president de l'entitat valenciana [[Lo Rat Penat]], des de [[1932]] fins a [[1935]]. També fon decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], a on dirigí la secció de prehistòria i creà la de filologia i toponímia. També fon president de ''Proa'' en l'any 1935, entitat promotora de la cultura valenciana.
  
 
== Bacavés ==
 
== Bacavés ==
  
Des de l'any [[1932]], Nicolau Primitiu va defendre, sense èxit, la denominació de "bacavés", unió silàbica de, 'Ba - Balears', 'Ca - Catalunya', 'Vés - Valves (Valéncia)', per a denominar a les llengües, Balear-Catalana-Valenciana en conjunt, o siga fon una forma de buscar un nom genèric per a comprendre totes les llengües neollatines que es parlen en la [[Península ibèrica|península ibèrica]], i "Bacàvia" és el nom que li va donar a les terres a on es parlava dita llengua. Pero no obtingué èxit en el seu empenyorament. Per a promoure la seua proposta va escriure una série d'artículs en el diari ''Las Provincias'' i l'opúscul titulat ''Una llengua sense nom''.
+
Des de 1932 va defendre, sense èxit, la denominació de "bacavés", unió silàbica de, 'Ba - Balears', 'Ca - Catalunya', 'Vés - Valves (Valéncia)' , per a denominar a les llengües, Balear-Catalana-Valenciana en conjunt, o siga fon una forma de buscar un nom genèric per a comprendre totes les llengúes neollatines que es parlen en la [[Península ibèrica|península ibèrica]], i "Bacàvia" és el nom que li va donar a les terres a on es parlava dita llengua. Pero no obtingué èxit en el seu empenyorament. Per a promoure la seua proposta va escriure una série d'artículs en el diari ''Las Provincias'' i l'opúscul titulat ''Una llengua sense nom''.
  
 
== Trayectòria cultural ==
 
== Trayectòria cultural ==
  
En els últims anys de la seua vida, en l'any [[1955]], va fundar l'Editorial ''Sicània'' i la revista homònima ''Sicània'', que fon la plataforma de llançament dels escritors valencias en l'edició de més de cinquanta títuls. A través de les quals va donar a conéixer tota una nova generació d'escritors valencians, com Beatriz Civera, [[Maria Ibars]], Joan Valls Jordà, Antoni Igual Úbeda, José Mascarell i Gosp, editant també obres d'escritors consolidats com per eixemple, [[Francesc Almela i Vives]], [[Carles Salvador]], [[Xavier Casp]] o Mossén Moscardó.
+
En [[1955]] creà l'editorial ''Sicània'', que fon la plataforma de llançament dels escritors valencias en l'edició de més de cinquanta títuls. També creà la revista del mateix nom.
  
La seua labor d'edició i la seua bona situació econòmica, li permitiren reunir una important biblioteca particular d'uns 40.000 volumns, especialiçada en obres d'autors valencians i de temàtica valenciana, especialment vinculat a la cultura i l'història. Entre totes les obres recopilades per ell destaquen les obres de referència i consulta, de qualsevol época. La seua impressionant colecció de llibres i un atre material escrit, comprenia totes les branques possibles, sent les ciències, les arts, i la llingüística les que acaparen el més alt percentage de tots. La colecció també inclou incunables, manuscrits, valiosíssimes edicions dels [[sigle XVI|sigles XVI]], [[sigle XVII|XVII]] i [[sigle XVIII|XVIII]], publicacions periòdiques, fulles soltes, i un impressionant conjunt d'obres valencianes dels [[sigle XIX|sigles XIX]] i [[sigle XX|XX]].
+
La seua labor d'edició i la seua bona situació econòmica, li permitiren reunir una important biblioteca particular d'uns 40.000 volumns, especialiçada en obres d'autors valencians i de temàtica valenciana, especialment vinculat a la cultura i l'història. Entre totes les obres recopilades per ell destaquen les obres de referència i consulta, de qualsevol época. La seua impressionant colecció de llibres i un atre material escrit, comprenia totes les branques possibles, sent les ciències, les arts, i la llingüística les que acaparen el més alt percentage de tots. La colecció també inclou incunables, manuscrits, valiosíssimes edicions dels sigles XVI, XVII i XVIII, publicacions periòdiques, fulles soltes, i un impressionant conjunt d'obres valencianes dels sigles XIX i XX.
  
Tot este llegat fon donat, a la seua mort, per la seua viuda, N'Antonia Senent Ibáñez, la qual inicià el tràmit de donació per a la creació d'una Biblioteca Nacional Valenciana, germen de l'actual ''Bivaldi'', el qual fon firmat i finalisat pels seus descendents, fills i nets en [[febrer]] de [[1979]]. D'esta forma i definitivament, naixqué l'actual [[Biblioteca Valenciana]]. Tota la seua herència intelectual pot hui ser consultada pel públic en la [[ciutat de Valéncia]].
+
Tot este llegat fon donat, a la seua mort, per la seua viuda, N'Antonia Senent Ibáñez, la qual inicià el tràmit de donació per a la creació d'una Biblioteca Nacional Valenciana, germen de l'actual ''Bivaldi'', el qual fon firmat i finalisat pels seus descendents, fills i nets en febrer de [[1979]]. D'esta forma i definitivament, naixqué l'actual [[Biblioteca Valenciana]]. Tota la seua herència intelectual pot hui ser consultada pel públic en la [[ciutat de Valéncia]].
 
 
Nicolau Primitiu va ser un dels firmants de les [[Normes de Castelló|Bases Ortogràfiques del 32]].
 
  
 
== Obres ==
 
== Obres ==
[[Archiu:Faulelles.jpg|thumb|250px|Portada del llibre]]
 
  
La majoria de la seua obra està escrita en valencià, sent estes algunes de les seues obres:
+
La majoria de la seua obra està escrita en valencià, sent estes algunes de les seues obres.
  
*[[1923]] ''Contribució a l'estudi de la molineria valenciana migeval''. Esta obra fon presentada al III Congrés d'Història de la Corona d'Aragó, celebrat en 1923. En este treball se superponen els coneiximents tècnics i professionals en l'investigació històrica.
+
* Contribucio a l'estudi de la molineria valenciana migeval. Esta obra fon presentada al III Congrés d'Història de la Corona d'Aragó, celebrat en 1923. En este treball se superponen els coneiximents tècnics i professionals en l'investigació històrica.
*[[1935]] ''La Renaixença i el Romanticisme''
+
* La llengua valenciana en l'escola. El contingut d'esta obra anima als educadors a usar i promoure la llengua autòctona.
*[[1936]] ''La llengua valenciana a l'escola''. El contingut d'esta obra anima als educadors a usar i promoure la llengua autòctona.
+
* Una llengua sense nom.
*[[1936]] ''El bilingüisme valencià'' en una tirada de 500 eixemplars.
+
* El bilingüisme valencià, editat en 1936 en una tirada de 500 eixemplars.  
*[[1948]] ''Paleolingüística valenciana''
 
*[[1949]] ''Onda i Quartonda''
 
*[[1954]] ''De paleontoponímica valenciana pseudo-àrab''
 
*[[1950]] ''Recordances de Sant Vicent Ferrer''
 
*[[1951]] ''Las guerras de Aníbal''
 
*[[1957]] ''La protohistoria mítica de los Íbero-Sicanos''
 
  
== Cites ==
+
== Enllaços externs ==
  
{{Cita|... es a dir que Jaume Roig (poeta valencià, autor de 'L´espill') diu que va escriure les seues rimes al pla; ço es, en la llengua corrent, com parlaven les aljamies; i com les aljamies eren dels moros: Paterna, Benaguacil, Torrent, Vall d'Alcalà, etc..., resulta també que els moros parlaven en llengua vulgar valenciana, desmentint als filólegs que suponen els moros parlant en arab.|''Antes y después de la conquista de Valencia'', per [[Francisco Lliso i Genovés]] (Valéncia, 1991)}}
 
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Nicolau-Primitiu Gómez i Serrano}}
 
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Nicolau_Primitiu_G%C3%B3mez_Serrano Nicolau Primitiu en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Nicolau_Primitiu_G%C3%B3mez_Serrano Nicolau Primitiu en Wikipedia]
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Acadèmics RACV]]
 
[[Categoria:Presidents de Lo Rat Penat]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: